Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

0 Μια παλιά προπολεμική φωτογραφία

     Η παραπάνω φωτογραφία βρέθηκε στα αρχεία του Κοινοτικού Γραφείου της Περίστας. Μας την έφερε ο πρόεδρος της Περίστας , ο Μήτσος Πελέκης. Ηταν πολύ μεγάλη  σε σκληρό χαρτί  διαστάσεων 40 Χ 30 εκατοστών, φθαρμένη και τρυπημένη από το χρόνο.
     Το αξιοσημείωτο είναι ότι εμφανίζονται δύο άνδρες στο ηρώο των πεσόντων του χωριού μας , τους οποίους ακόμη και οι μεγάλοι στην ηλικία δεν μπορούν να αναγνωρίσουν.
               Από την αναθηματική στήλη λείπει η δεύτερη χάραξη των ονομάτων των πεσόντων το 1940, οπότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η φωτογραφία είναι εκεί γύρω στα 1930. Γεννηθέντες το 1925 εξιστορούν , ότι ήταν μικρά παιδιά όταν έγιναν τα εγκαίνια του μνημείου , το οποίο για την εποχή του ήταν από τα πρώτα που έγιναν στα χωριά της Ναυπακτίας. Είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου και από τα γύρω χωριά με τις χαροκαμένες γυναίκες να κλαίνε στο προσκλητήριο των αγαπημένων τους χαμένων ηρώων.
                 Επειδή η φωτογραφία βρέθηκε στο Κοινοτικό Γραφείο της Περίστας , είναι πολύ πιθανόν για την εποχή εκείνη να εικονίζονται κάποιοι πρόεδροι χωριών η επίσημοι της εποχής και γιαυτό το λόγο τυπώθηκε σε μεγάλες διαστάσεις, με σκοπό ίσως να κορνιζαρισθεί για την Κοινότητα.
                   Αν κάποιος Περιστιάνος η Περκιώτης γνωρίζει κάτι ας μας ενημερώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου