Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

0 Ναυπάκτιοι κλαρινίστες μιάς άλλης εποχής


Στον αγώνα επικράτησης ανάμεσα στο ζουρνά και το κλαρίνο, που είχε αρχίσει το τελευταίο τέταρτο, περίπου, του 19ου αιώνα, νικητής αναδείχθηκε το κλαρίνο, ένα μουσικό όργανο, που δεν ανήκε  στην μουσική οργανολογία του τόπου μας, αλλά σε εκείνη των
Νίκος Αράχωβας
Δυτικοευρωπαϊκών χωρών και που εδώ, στο δημοτικό μας συγκρότημα μπήκε από την Ανατολή. Ετσι το κλαρίνο ήταν και είναι το σημαντικότερο από όλα τα δημοτικά μουσικά όργανα  και πρώτος ανάμεσα σε ίσους, στο συγκρότημα ήταν και είναι ο κλαρινίστας (ο κλαριτζής)

Οι λαϊκοί οργανοπαίχτες ήταν  αυτοδίδακτοι. Σπάνια φοιτούσαν σε κάποια μουσική σχολή. Υπάρχει οικογενειακή παράδοση. Ο παππούς μαθαίνει το όργανο στον πατέρα και ο πατέρας στο γιο. Η μαθητεία μόνο κάποια πρακτικά στοιχεία προσφέρει. Την τεχνική ο λαϊκός οργανοπαίχτης θα την βρει σιγά σιγά μόνος του. Η πολύωρη εξάσκηση τον βοηθάει να “ακονίζει” το ένστικτό του, να καλλιεργεί το ταλέντο του.

Η περιοχή της Ναυπακτίας έχει την ευτυχία στο πέρασμα του χρόνου να εχει μεγάλους λαϊκούς οργανοπαίκτες   στο κλαρίνο, όπως οι:
Βασίλης Σκαλιώτης, Νίκος Καλτσάς, Νίκος Σταυρόπουλος (Αράχωβας), Γιώργος Ζαχαρόπουλος , Χρηστος Παπακωνσταντινου (Καμαρας)Λεωνιδας Βασιλαρης (Μπεμπης) Νίκος Χατζής , Γιάννης φλέγκας , Λεωνίδας Κουφογιάννης, Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος , Πάνος Κοτρώτσος,   ‘Αγγελος Σταθόπουλος,   Νεκτάριος Κοκκώνης, Μάνος Αχαλινωτόπουλος (ζητάμε συγγνώμη αν ξεχάσαμε κάποιον Ναυπάκτιο)

Ειδικότερα για την περιοχή της ορεινής Ναυπακτίας και  τα γύρω  χωριά μας, κάποιοι κλαριτζήδες έχουν σημαδέψει τη μνήμη μας στα πανηγύρια των χωριών μας και αξίζει να τους μνημονεύσουμε. Είναι ο  Νίκος  Καλτσάς , ο Νίκος Σταυρόπουλος (Αράχωβας) και ο Δημήτρης (Μήτσος) Χαραλαμπόπουλος.

1/Για τον αείμνηστο Νίκο Καλτσά λίγα στοιχεία υπάρχουν. Καταγόταν από τον Αγιο Δημήτριο Ναυπακτίας ,μαθήτευσε κοντά στο μεγάλο δάσκαλο Χαράλαμπο Μαργέλη  από τη Λευκάδα και έδινε πάντα το παρόν στα πανηγύρια του Πέρκου και της Περίστας.
-------------------
2/Ο Νίκος Σταυρόπουλος (Αράχωβας) γεννήθηκε στην Αράχωβα Ναυπακτίας. Μαθήτευσε κι
αυτός κοντά στο Χαράλαμπο Μαργέλη. Γνήσιος παραδοσιακός κλαρινίστας και πολύ αγαπητός στην περιοχή της Αιτ/νίας ειδικα, και αλλού. Επίσης αριστος τεχνίτης κλαρίνων (με δικό του εργαστηριο στην Αθηνα).Μεχρι το 1996 διατηρούσε μόνιμο συγκρότημα με τον Πάνο Κολοκούρα (τραγούδι-βιολί),Κατερίνα Καπέλη,Γεωργία Παριανού κ.α., ενώ παλαιότερα είχε συνεργαστεί με όλους τους κορυφαιους. Γιά πολλά χρόνια εγκαταστάθηκε στήν Αμερική καί έπαιξε κλαρίνο σέ πολλά κέντρα διασκεδάζοντας τήν Ναυπακτιακή καί Ελληνική ομογένεια. Επαιξε κλαρίνο σέ πολλές κομπανίες σέ πολλές πόλεις καί χωριά τής Αιτωλοακαρνανίας καί σέ όλα σχεδόν τής Ναυπακτίας.

Απεβίωσε το Δεκέμβριο του 2004 σε ηλικία 75 ετών
                                                -------------------
3/ Ο Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος γεννήθηκε  στον Άγιο Δημήτριο Ναυπακτίας.

Τα πρώτα βήματα στο κλαρίνο τα έκανε μαζί με τον συγχωριανό του αείμνηστο Νίκο Καλτσά, οπου μαθήτευσαν και οι δύο κοντά στο μεγάλο δάσκαλο Χαράλαμπο Μαργέλη. Ξεκίνησε επαγγελματικά στο χωριό του και στην ευρυτερη περιφέρεια της Ναυπακτίας. Αφού παντρεύτηκε
Ο Μήτσος Χαραλαμπόπουλος
εγκαταστάθηκε στη Νάυπακτο με την οικογένειά του, όπου εξαπλώθηκε η φήμη του στην ευρύτερη περιφέρεια και δούλεψε σε γνωστά κέντρα της Ναυπάκτου  με τους Κωσταίους και άλλους μουσικούς της Ναυπακτου.
Εκεί συνεργάστηκε και με πολλούς κορυφαίους τραγουδιστές της εποχής.

Για πολλά χρόνια είχε μόνιμο συγκρότημα με τους Βεραίους. Συνεργάστηκε επίσης με το Δημήτρη Ζάχο, Σοφία Κολλητήρη, Πάνο Βρετό, Γιώτα Γκανιάτσου, Γιάννη Κωνσταντίνου, Αποστόλη Ζορμπά, Μαρία Παπαδοπούλου-Γκαλιμάνη, Δημήτρη Δεληγιάννη κ.π.α.

Για πολλές δεκαετίες εφευγε το χειμώνα για τη Νέα Υόρκη όπου έγινε η δεύτερη κατοικία του και εμφανιζόταν σε χορούς, γάμους και εκδηλώσεις της ομογένειας.

Τα τελευταία 15 χρόνια περίπου εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Ναύπακτο και στο χωριό του Αγιο Δημήτριο και συμμετέχει σε πανηγύρια, γάμους και εκδηλώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Ειδικά στο πανηγύρι 25-26/7 στον Αγιο Δημήτριο, 29/8 στο Χάνι Λιόλιου, 5-6/9 στον Πέρκο και 8/9 στην Αράχωβα βρισκόταν ανελλιπώς κάθε χρόνο τις τελευταίες δεκαετίες. Όλα τα χρόνια υπήρξε  ένας σωστός επαγγελματίας που σεβάστηκε  τη δουλειά του και τον κόσμο.

Ο Πέρκος θα τον θυμάται πάντα και τον ευχαριστεί για τις υπέροχες μουσικές βραδιές που μας πρόσφερε.
ΠΗΓΕΣ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

http://www.e-nafpaktia.gr/
Δείτε ενα δείγμα της ποιότητας της δουλειάς  τους ΕΔΩ

http://contentsoftheblogperkos.blogspot.gr/2016/08/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου