Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

0 O Μοναχός Δανιήλ απο την Περίστα (1860-1948)


Ο Μοναχός Δανιήλ
Ο μοναχός Δανιήλ, κατά κόσμο Δημήτριος Θανασούλης, γεννήθηκε στην Περίστα το 1860.  Από μικρός ακολούθησε τα μεγαλύτερα αδέλφια του στα ελεύθερα και σκλαβωμένα χωριά τής Ελλάδας, όπου εξασκούσανε το επάγγελμα του μικροπωλητή. Με τα χρήματα που κέρδισε από το εμπόριο, όταν γύρισε στο χωριό αγόρασε ρουμάνια και χωράφια. Το 1880 αγόρασε ένα μεγάλο ρουμάνι πάνω από την Περίστα κοντά στη θέση Πυργούλης, και λίγα χρόνια αργότερα αγόρασε δίπλα από το ρουμάνι μια μεγάλη λάκα από τον Κωστάκη Μπαράκο. Στα 1890 παντρεύτηκε με την Κοντύλω Ράπτη. Απέκτησε τρεις κόρες και έναν γιο. Μετά το  γάμου  του έμεινε μόνιμα στο χωριό και δημιούργησε ένα παντοπωλείο δίπλα από το πατρικό του σπίτι. Ευτυχισμένος, απέκτησε καλή φήμη ως ιδανικός σύζυγος, στοργικός πατέρας και επιτυχημένος έμπορος. Αλλά η ευτυχία αυτή δεν θα κρατούσε για πολλά χρόνια. Μετά το 1905 μάστιζαν συχνά τον τόπο θανατηφόρες επιδημίες, έτσι ο Δημήτριος έχασε τρία από τα προσφιλή τού πρόσωπα: την αγαπημένη του γυναίκα, τον μοναχογιό του, Ηλία και την μικρότερη κόρη του, Ιωάννα. Ύστερα από τα χτυπήματα αυτά τής μοίρας, δεν είχε πια διάθεση για το εμπόριο. Αφού πάντρεψε τις δύο θυγατέρες του, Βασιλική και Αθηνά, πήρε την απόφαση να γίνει καλόγερος. Οι λόγοι που τον οδήγησαν να εγκαταλείψει τα εγκόσμια έγιναν γνωστοί στον τότε Μητροπολίτη Ναυπακτίας και Ευρυτανίας Αμβρόσιο, και χωρίς κανένα δισταγμό, τον Ιούνιο του 1910, τον χειροτόνησε καλόγερο με το θρησκευτικό όνομα Δανιήλ Μοναχός. 

Επιστρέφοντας στην Περίστα, ανέβηκε στο ρουμάνι και ανάμεσα στα πουρνάρια έχτισε το κελί του. Λίγα βήματα πιο κάτω έχτισε μία νέα, ευρύχωρη εκκλησία, τον Προφήτη Ηλία. Με χρήματά του και με δωρεές των Περιστιάνων της Αμερικής οικοδόμησε το ξωκλήσι της Αγιας
Ο ξενώνας στην Αγιά Σωτήρα

Σωτήρας  και έναν ευρύχωρο Ξενώνα. Εκεί εύρισκαν καταφύγιο και δωρεάν φιλοξενία οι στρατοκόποι, όταν οι βροχές και οι χιονοθύελλες δεν τους επέτρεπαν να συνεχίσουν τον δρόμο τους . Με το πέρασμα των χρόνων, το θεάρεστο έργο του έγινε γνωστό, όχι μόνον στα γύρω χωριά, αλλά και σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία και στους γειτονικούς νομούς τής Ρούμελης. Κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου, ημέρα του Προφήτη Ηλία, και στις 6 Αυγούστου, ημέρα της Μεταμόρφωσης Του Σωτήρα, φάλαγγες ατελείωτες από πιστούς ξεκινούσαν βράδυ από τα γειτονικά και απομακρυσμένα χωριά ,για να φθάσουν με τα χαράματα στα ξωκλήσια τού Δανιήλ.

Πολλοί ήταν εκείνοι που πήγαιναν να βοηθήσουν τον καλόγερο στη μεγάλη του προσπάθεια να συντηρεί και να μεγαλώνει τον Ξενώνα, ο οποίος, ώσπου να ανέβει το αυτοκίνητο στα βουνά της Ναυπακτίας, έσωσε εκατοντάδες διαβάτες από βέβαιο θάνατο. Ο Δανιήλ έζησε σε βαθύτατο γήρας και, όντας ακμαίος, θα ζούσε για πολλά ακόμη χρόνια. Ένα αδέσποτο, όμως, βλήμα όλμου τού Ελληνικού Στρατού,  στις πλαγιές τής Περίστας, τον χτύπησε θανάσιμα. Πέθανε λίγες ώρες αργότερα, στις 8 Νοεμβρίου 1948.

Το ξωκλήσι του Αη Λιά και η αναμνηστική πλάκα
Ο Προφήτης Ηλίας είναι ένα εξωκλήσι μικρών διαστάσεων χωμένο μέσα στην πλούσια βλάστηση της περιοχής, ακριβώς πάνω από το χωριό και σε υψόμετρο 1.000μ. Η παλιότερη εκκλησία ήταν χτισμένη στο αλώνι απ' όπου ξεγναντίζουμε το χωριό όμως στις 8 Απριλίου του 1907 έγινε καθίζηση και καταστράφηκε. Στη θέση της βρίσκεται ένα μικρό εικόνισμα. 
Ο καλόγηρος Δανιήλ Θανασούλης έχτισε τη νέα Εκκλησία πιο πέρα, στο ρίζωμα της πλαγιάς που ήταν το κτήμα του Δήμου Χατζηνικολάου. Σ' ένα παλιό Μηναίο Σεπτεμβρίου του παλιού Αγίου Αθανασίου υπάρχει και η εξής μαρτυρία γραμμένη με το χέρι του Δανιήλ «Προς ενθύμησιν τα εγκαίνια της μονής του Προφήτου Ηλίου έγιναν την 8 Ιουλίου ημέραν Τετάρτην το έτος 1915. Της μεταμορφώσεως 1921 9 Ιουνίου ημέραν Τετάρτη παρά του Αμβροσίου αρχιερέως Ναυπακτίας και Ευρυτανίας. Δανιήλ Μοναχός 2 Σεπτεμβρίου1923». Λιτότερη παραλλαγή
Ο τάφος του Μοναχού
της έγγραφης αυτής διαβάζουμε και στο Θείο Ευαγγέλιο της Μονής του Προφήτη Ηλία (Βενετία1879) «Τα εγκαίνια της Μονής Προφήτου Ηλία 1915 8ην Ιουλίου ημέραν Τετάρτην παρά του αρχιερέως Αμβροσίου. Έχει λείψανα μαρτυρικά, κόκκαλα αγίων και είναι τοποθετημένα κάτωθεν της Αγίας Τραπέζης, Αγίου Γεωργίου, Αγίου Τρύφωνος και Παντελεήμων. Συλλειτουργοί Ιερείς Νικόλ. Παπαγεωργίου, Ιωάννης Κωτσαρέλλης, Ιωάννης Έξαρχος, Ιεροδιάκονος Αρσένιος, Δανιήλ Θανασούλης, Μοναχός».
 
Η  Αγιά Σωτήρα
Το εξωκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος βρίσκεται  στα σύνορα των κοινοτήτων Πέρκου - Πλατάνου - Περίστας, είναι έργο του μοναχού Δανιήλ και χτίστηκε το 1910. Κοντά στην Εκκλησία χτίστηκε από τον Δανιήλ και ένα κελί που είχε πάρει τη μορφή ξενώνα. Ο ίδιος μοναχός αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του για το χτίσιμο και τη διατήρηση των δύο εξωκλησιών του. Το εκκλησάκι αυτό το δώρισε ο ίδιος στη μονή Αμπελακιώτισσας για να μεριμνά για
Η προτομή του Μοναχού Δανιήλ
στην Αγιά Σωτήρα
τη συντήρηση του ενώ μαζί με την Αγία Σωτήρα δόθηκε στην μονή Κοζίτσας και ο Προφήτης Ηλίας, έργο επίσης του Μοναχού Δανιήλ. Η μονή μετά τον τραγικό θάνατο του Δανιήλ διόρισε τριμελή επιτροπή για τη διοίκησή του.
Το κελί του Δανιήλ είναι χτισμένο από τον ίδιο πάνω από το ναό, αλλά μετά τον θάνατο του ερειπώθηκε. Πρόσφατα το δάπεδο του ανασκάφθηκε από επίδοξους χρυσοθήρες γιατί υπήρχαν πληροφορίες πως κάποιοι, στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου (1947-1949) είχαν κρύψει εκεί χρυσές λίρες. Το εξωκλήσι εορτάζει στις 20 Ιουλίου ημέρα εορτασμού του Προφήτη Ηλία και παλαιότερα στο χωριό το απόγευμα γινόταν ένα από τα δύο μεγάλα ετήσια πανηγύρια.

Δυστυχώς οι νεροποντές και οι κατολισθήσεις στην Περίστα , δεν άφησαν  ανέγγιχτα το εκκλησάκι του Αη Λιά και τον τάφο του μοναχού, αφού μετατοπίσθηκε το έδαφος και ο τάφος και φάνηκαν τα οστά του. Ετσι αναγκάσθηκαν οι κάτοικοι της Περίστας να τα εκθάψουν και να τα περισυλλέξουν .
Εικόνα απο τις καταστροφές
ΠΗΓΕΣ
 http://www.dimosplatanou.gr/dd_peris_ea.html
http://www.kosmasaitolos-atlas.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου