Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

0 O απολογισμός της κακοκαιρίας στον Πέρκο

Αφού χθές 3/2/2015 άνοιξε ο δρόμος από Διασελάκι σήμερα έγινε η πρώτη επίσκεψη στο χωριό μας μετά τις θεομηνίες. Μετά το χθεσινό χιόνι σε πολλά σημεία του δρόμου μεταξύ Σταυρού και Σκλήμνας υπήρχε χιόνι και  πάγος που όμως είχε αρχίσει να λιώνει, ενώ ο δρόμος απλά έχει αποκτήσει βατότητα , περνώντας ανάμεσα σε πέτρες που έπεσαν πάλι τη νύχτα.
Η κατολίσθηση έγινε στη Σκλήμνα περνώντας την πηγή προς την κατεύθυνση  Θέρμου , ακριβώς κάτω από το καλύβι των Βιτσαίων. Φυσικά όπως θα δείτε η βρύση έχει σκεπαστεί τελείως από όγκους πέτρας, χαλικιών και χώματος που κατέβηκαν από το βουνό.
Η πρώτη εντύπωση και σε σχέση με άλλα χωριά που έχουμε δεί εικόνες που προκαλούν σόκ και δέος είναι ότι    σταθήκαμε μέχρι στιγμής τυχεροί. Αν σκεφτούμε τη γειτονική Περίστα που από τον Αη Λιά έφυγαν τόνοι λάσπης μαζί με άλλα φερτά υλικά   κατέληξαν στον πάτο του χωριού ,στο εκκλησάκι ακόμη υπάρχει υπόγειο ρεύμα νερού με κίνδυνο να αποκοπεί μεγάλο τμήμα βράχου, τη γειτονική μας Κλεπά που αδειάζει, την Κόνισκα , την Αράχωβα, τον Αγιο Δημήτριο, τον Διπλάτανο, την Καστανιά , τον Πλάτανο, την Αμβρακιά, το Αργυρό Πηγάδι και άλλα χωριά που εξαφανίστηκαν γέφυρες και δρόμοι, η σπίτια που αρχίζουν και βουλιάζουν  , είναι μέσα στη λάσπη ,η έχουν μπατάρει επικίνδυνα θα πρέπει να δοξάζουμε το Θεό .


Η πρώτη γενική διαπίστωση στις δυόμιση ώρες διαμονής στο χωριό μας,  είναι ότι δεν υπάρχουν εμφανείς εξωτερικές ζημιές σε σκεπές , ρήγματα σε δρόμους  ή, γκρεμίσματα τοίχων .
Στο κέντρο του χωριού στην κεντρική κολώνα της ΔΕΗ μια τεράστια αμυγδαλιά από το σπίτι Φωτεινάκη λόγω των θυελλωδών ανέμων τσακίστηκε με αποτέλεσμα να κοπούν καλώδια παροχής ρεύματος σε ένα σπίτι, και μια κολώνα του ΟΤΕ  έγειρε παρασέρνοντας και τα καλώδια τηλεφώνων. Επίσης είναι πολύ πιθανό τα σπίτια του πάνω μαχαλά που τώρα δεν κατοικούνται να μην έχουν ρεύμα  που παίρνουν από την κεντρική κολώνα. Δόθηκαν οι βλάβες στη ΔΕΗ.
Από την Κυριακή  δεν υπάρχει σταγόνα νερού  γιατί πιθανόν έχει σπάσει η βουλώσει αγωγός πριν από το υδραγωγείο και περιμένουμε την επίλυση του προβλήματος από το Δήμο στον οποίο αναφέρθηκε το πρόβλημα, αλλά δεν είχε πρόσβαση μέχρι τώρα λόγω του δρόμου.
Στην επιστροφή προς Θέρμο το μηχάνημα που ήταν στο χωριό ξανακαθάρισε το δρόμο, ας ελπίσουμε όμως να σταματήσει εδώ η κακοκαιρία.
Συμπερασματικά –και προς το παρόν πάντα- δεν υπάρχει  
λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας. Αν έχει πέσει κάποια φράχτη η κάποιο δένδρο που δεν φαίνεται η έχει μπεί νερό σε κάποιο υπόγειο, αυτά θεωρούνται αστεία  μπροστά στα δεινά που επιφύλαξε η κακοκαιρία στους φίλους και συμπατριώτες των χωριών της ορεινής Ναυπακτίας.  
Πρέπει όμως στο εξής ο καθένας να δεί σοβαρότατα το θέμα με τα τεράστια και ξερά δένδρα που σκεπάζουν τα σπίτια μας και είναι επικίνδυνα ακόμη και για τη ζωή μας.  Και να προστατευθούμε καλύτερα   από τις πλημμύρες που το πυκνό μας δάσος στην κορυφή του χωριού μας έχει προσφέρει μέχρι τώρα μεγάλη προστασία.

Σημερινές εικόνες του Πέρκου





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου