Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

0 Κάλτσας Δημήτριος του Βασιλείου (1892-1921)-Λοχίας του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων


Ο Δημήτριος Κάλτσας γεννήθηκε το έτος 1892 στον Πλάτανο Ναυπακτίας, σημερινή Τοπική Κοινότητα Πλατάνου του Δήμου Ναυπακτίας. Γυιός του Βασιλείου Κάλτσα και της Ελένης Γεωργίου Παπαγεωργίου. αδελφός της «δασκάλας» Τασίας Στράγγου, συζύγου του Περκιώτη δάσκαλου Βασιλείου Στράγγου.
Ο Δημήτριος Κάλτσας το έτος 1918 υπηρετούσε ως στρατιώτης στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων. Έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις της περιόδου αυτής και έδειξε αξιοθαύμαστη τόλμη και ανδρεία και προήχθη στο βαθμό του δεκανέα και εν συνεχεία στο βαθμό του λοχία.

Μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών, τον Αύγουστο του 1920 αποστρατεύτηκε και επέστρεψε, στοχωριό του.

Η Συνθήκη των Σεβρών που είχαν υπογράψει οι μεγάλες δυνάμεις, ενώ ευνοούσε την Ελλάδα και προέβλεπε ειρήνη στην περιοχή, δεν έγινε αποδεκτή από τους Νεότουρκους οι οποίοι επαναστάτησαν υπό τον Κεμάλ Ατατούρκ στα βάθη της Μικράς Ασίας. Τα σύννεφα του πολέμου με την Τουρκία άρχισαν πάλι να πυκνώνουν. Η επανάσταση των Νεότουρκων προμήνυε πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και απόστιγμή σε στιγμή αναμενόταν νέα επιστράτευση στην Ελλάδα για να αντιμετωπιστεί ο νέος κίνδυνος.
Η Ελλάδα με τη Συνθήκη των Σεβρών

Ο Δημήτρης Κάλτσας ευρισκόμενος την περίοδο αυτή στο χωριό του, τον Πλάτανο, και πριν κληθεί εκ νέου η ηλικία του για την εμπόλεμη συμπλοκή στη Μικρά Ασία (1920-1922), τον παρότρυναν οι δικοί του να αναχωρήσει για την Αμερική-στον Άγιο Φραγκίσκο-όπου ήταν εγκατεστημένα τα μεγαλύτερα αδέλφια του και έτσι να αποφύγει τον πόλεμο.
Αυτός όμως με αγανάκτηση δυσανασχετούσε και δεν ήθελε να ακούσει ότι μπορεί να απαρνηθεί την Πατρίδα του, εν ώρα κινδύνου, για να γλυτώσει το κεφάλι του.

Στις 2 Απριλίου του έτους 1921 έλαβε ατομική πρόσκληση να παρουσιαστεί στα Έμπεδα Πατρών. Εκεί ενώ είχε τη δυνατότητα, λόγω της ηλικίας του-ήταν κληρωτός της κλάσης 1913β΄-να παραμείνει στα μετόπισθεν και να αποφύγει τον άμεσο κίνδυνο του πολέμου, ζήτησε να μετατεθεί σε Μονάδα του Μετώπου για να υπερασπιστεί την Πατρίδα. Πράγματι στις 8 Ιουνίου 1821 μετατέθηκε από τα Έμπεδα Πατρών στο ηρωικό 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων που την εποχή εκείνη είχε έδρα την Προύσα της Μικράς Ασίας.

1921-Ο Ελληνικός Στρατός προχωρεί....
Το Σύνταγμά του ενεπλάκη στις επιχειρήσεις του Ιουνίου 1821 προς το Ισκή-Σεχήρ. Εκεί έδειξε πρωτοφανή γενναιότητα και τιμήθηκε με τον Πολεμικό Σταυρό Γ΄ Τάξεως και έλαβε Εύφημο Μνεία από τους Διοικητές του
Συντάγματος και της Μεραρχίας.

Στις επιχειρήσεις του Αυγούστου 1921, που διεξάγονταν προς τον ποταμό Σαγγάριο και την Άγκυρα, το Σύνταγμά του τέθηκε εμπροσθοφυλακή των ελληνικών δυνάμεων και ο λόχος του ανέλαβε την αποστολή του ανιχνευτή.

 Ο λοχίας Κάλτσας Δημήτριος επικεφαλής στη μονάδα του στις νυκτερινές περιπολίες, σε άγνωστα μέρη, στα υψώματα Γαλδίζ, έδειξε τόλμη, ψυχραιμία και αυταπάρνηση, προκαλώντας το θαυμασμό των στρατιωτών του και την εκτίμηση των ανωτέρων του. Όμως κατά την νυκτερινή επίθεση της 13ης Αυγούστου 1921 έπεσε ηρωικώς μαχόμενος χτυπημένος με τρεις σφαίρες στο στήθος.
Το ηρωικό παλικάρι έβαψε με το αίμα του το πεδίο της μάχης και η θυσία του έγινε φωτεινό παράδειγμα ηρωισμού και φιλοπατρίας.

Μετά το θάνατό του τιμήθηκε με το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας, το οποίο επιδόθηκε στην οικογένειά του, η δε πολεμική του δράση γράφηκε στην Ιστορία του ηρωικού 2/39 Συντάγματος Πεζικού.

ΠΗΓΗ: Η Ναυπακτία, Σωτηρίου Μιλτ. Κωτσόπουλου - Έκδοση 1924
Επιμέλεια Γεώργιος Αθαν. Κοτρώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου