Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

0 Δρ. Παναγιώτης Καρκατσούλης

Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι ο γιός του Γιώργου και της Μαργαρίτας Καρκατσούλη και γεννήθηκε στην Αθήνα. Οι γονείς του κατάγονταν απο την ορεινή Ναυπακτία, ο μέν πατέρας του Γιώργος από την Περδικόβρυση (Σινίστα) η δε μητέρα του Μαργαρίτα -κόρη του Κωνσταντίνου και της Αικατερίνης Διαμάντη -από το χωριό μας τον Πέρκο.

Ο Παναγιώτης μεγάλωσε με την αδελφή του Βασιλική (Κική) καί τους γονείς του στην Αθήνα όπου και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια έκανε τη  διδακτορική του διατριβή στην Κοινωνιολογία του Δικαίου στη Γερμανία. Οι γονείς του μέχρι το θάνατο τους (έχουν ταφεί στον Πέρκο) διατηρούσαν άρρηκτες σχέσεις με το χωριό μας αρχικά στο σπίτι των γονέων της Μαργαρίτας Καρκατσούλη (το Διαμαντέικο) και στη συνέχεια το δικό τους που δημιούργησαν στο χωριό μας. Οι παλιότεροι θα θυμούνται κατά τους θερινούς μήνες την οικογένεια Καρκατσούλη που επισκεπτόταν πάντα το χωριό μας μαζί με τα μικρά τότε παιδιά τους την Κική (σύζυγο ως γνωστόν του Βασίλη Καραθανάση) και τον Παναγιώτη τα οποία και σήμερα διατηρούν σχέσεις με το χωριό μας.

Τον Παναγιώτη  πάντα τον διέκρινε η απλότητα, η καλοσύνη, το χαμόγελο και η σεμνότητα , ποτέ δεν επιζήτησε τη δημοσιότητα, φροντίζοντας απο την επιστημονική του σκοπιά  να δουλεύει και μόνο για το καλό της πατρίδας μας με πρωτοποριακές ιδέες και με κύριο μέλημα να αλλάξουν τα πράγματα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στη διοίκηση του, παλεύοντας μέσα σε ενα πολυδαίδαλο γραφειοκρατικό σύστημα.

Για το ιδιαίτερα σημαντικό του έργο , τις μελέτες και διαλέξεις  που έχει επιτελέσει κι εξακολουθεί να κάνει, θα χρειάζονταν πολλές σελίδες ,όμως έτσι ιδιαίτερα ταπεινός και σεμνός που είναι ,θεωρούμε  οτι   μας επιτρέπει να το κάνουμε, για να  γνωρίσουμε όλοι καλύτερα το επιστημονικό του έργο . 

Πάνο το θεωρούμε μεγάλη μας  τιμή  που παρουσιάζουμε το πορτραίτο σου για να στολίσει αυτή τη μικρή ιστοσελίδα του Πέρκου μας. Αλλωστε σε θεωρούμε ενα κομμάτι μας γιατί ξέρουμε οτι θυμάσαι ,αγαπάς και νοσταλγείς το χωριό μας και δεν θα μπορούσε να συμβαίνει διαφορετικά , αφού στο βάθος του μυαλού σου ,όπως και σε όλους μας έχουν μείνει άσβηστες οι παιδικές αναμνήσεις των καλοκαιρινών μας συναντήσεων.  Θα είναι χαρά όλων μας να συναντηθούμε το καλοκαίρι στο χωριό μας, έφ όσον φυσικά το επιτρέψουν οι επαγγελματικές σου δραστηριότητες και το ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμα σου.

Αντι να γράφουμε εμείς για το πλούσιο έργο του Παναγιώτη –και τι να πρωτογράψουμε- ας μας τα πεί ο ίδιος μέσα από την ιστοσελίδα του  ΙΝΕΡΠ (Ινστιτούτο Ερευνας Ρυθμιστικών Πολιτικών)


 Γράφει ο Παναγιώτης: 
«Είμαι νομικός (Πανεπιστήμιο Αθηνών), με διδακτορική διατριβή στην Κοινωνιολογία του Δικαίου (Πανεπιστήμιο Bielefeld, Γερμανία). Η πρώτη μου επαγγελματική ενασχόληση με το διοικητικό/ρυθμιστικό φαινόμενο ήταν στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης στην οποία παραμένω έχοντας διδάξει για περισσότερα από 20 έτη Δημόσια Πολιτική και Ρυθμιστική Διακυβέρνηση. Ακολούθως εργάσθηκα, για δύο δεκαετίες, ως ειδικός επιστήμων στο Υπουργείο Προεδρίας Κυβερνήσεως. Στα χρόνια αυτά προσπάθησα ιδιαίτερα για την ανατροπή των αρνητικών στερεοτύπων για την ελληνική διοίκηση μέσα από την προώθηση των διοικητικών μεταρρυθμίσεων. Τα ΚΕΠ αποτελούν την πιο γνωστή απ’ αυτές. Από το 2007 και μετά, έχω την ευθύνη του στρατηγικού σχεδιασμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση». Παράλληλα με τις δραστηριότητές μου στην Ελλάδα, είχα έντονη δραστηριότητα ως σύμβουλος πολλών κυβερνήσεων και διοικήσεων (22) καθώς και διεθνών οργανισμών (5) επί θεμάτων διοικητικών μεταρρυθμίσεων. Έχω εκδώσει 5 βιβλία και έχω δημοσιεύσει περισσότερα από εκατό άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Μελέτες μου έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες (μεταξύ άλλων, στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά, αραβικά, και κινεζικά). Έχω βραβευτεί δύο φορές από την Αμερικανική Εταιρία Διοικητικής Επιστήμης. Η πρώτη φορά ήταν το 2003, με το βραβείο «Peter Boorsma» από την Southeastern Conference της ΑSPA και η δεύτερη το 2012 στο Las Vegas όπου μου απονεμήθηκε το "Inetrnational Public Sector Award" της ASPA.»

Να σημειώσουμε οτι πρόκειται για το βραβείο του καλύτερου δημόσιου λειτουργού του κόσμου. Η διάκριση αυτή έχει κάνει το γύρο του κόσμου και για το λόγο οτι δεν αναμενόταν τέτοια διάκριση σε Ελληνα.

Για τα ΚΕΠ επίσης να σημειώσουμε οτι επεκτάθηκαν σε όλη την Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια η σχετική τεχνογνωσία εξήχθη σε όλες τις Βαλκανικές χώρες, στην Αίγυπτο, στη Συρία και στη Ρωσία

Ας διαβάσουμε ακόμη μια συνέντευξη του


Kι όσοι έχουν την περιέργεια και την υπομονή μπορούν να αναζητήσουν στο Google και στο  YouTube πάμπολλες συνεντεύξεις του Παναγιώτη και αφιερώματα σε εκείνον .

Ενδεικτικά σας παραπέμπουμε στο παρακάτω βίντεο όπου ο  Παναγιώτης Καρκατσούλης μιλά για την πραγματικότητα του Ελληνικού Δημοσίου Τομέα στον 1ο Διαδικτυακό Διάλογο του «Σκέψη για Δράση».

  1.  [1] Ινστιτούτο Έρευνας Ρυθμιστικών Πολιτικών
  2.  [2] O Π. Καρκατσούλης στο "Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα"
  3.  [3]SECOPA, Senator Peter B. Boorsma Award
  4.  [4] Η είδηση της βράβευσης στο BBC



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου