Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

1 Η Ενορία του Αγίου Νικολάου -Eφημέριοι Πέρκου



Eιναι ο πολιούχος του χωριού μας χτισμένος στην άκρη της ευρύχωρης πλατείας μας , κτίσμα του  18ου αιώνα (γύρω στο 1770), κολλητά σε παλαιό κτίσμα του μοναστηριού του Αγίου Χαραλάμπου που υπήρχε στο χωριό.Η Τράπεζα του φέρει λείψανα του Αγίου Χαραλάμπους, Ο ναός προσκολλήθηκε κτιριακά σε προυπάρχον υπόλλειμμα παλιού μοναστηριού που τιμούσε τη μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους.Το υπόλλειμμα αυτό σήμερα απαρτίζει ενα μικρών διαστάσεων κελί προσκολλημένο δίπλα στο ναό (εκεί που πάνω του φαίνεται το καμπαναριό)  και στο οποίο έχει μεταφερθεί και τοποθετηθεί μέρος του ξυλόγλυπτου τέμπλου του Αγ. Νικολάου το οποίο αντακαταστάθηκε απο κτιστό.Ο αγιος Νικόλαος παλιότερα είχε και σημαντική ακίνητη περιουσία  που προήρχετο απο δωρεές πιστών. Στο ναό ανήκε και ενας μύλος στη θέση "Καταμπέλια"ο οποίος φυσικά σήμερα ειναι ερημωμένος. Στον ίδιο ανήκε και το μεγαλυτερο αλώνι του χωριού που ονομάζεται μέχρι σήμερα "του Αλή το αλώνι" ονομασία που μας παραπέμπει στα χρόνια στης Τουρκοκρατίας. Η Ενορία Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πέρκου αρχικά υπαγόταν στη Μητρόπολη-Επισκοπή Ναυπακτίας και Ευρυτανίας και μετά τη διαίρεση και αποκοπή της Ευρυτανίας, υπάγεται στη Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου που έχει έδρα τη Ναύπακτο . Πότε αναγνωρίστηκε επίσημα η Ενορία του Αγίου Νικολάου Πέρκου δεν είναι γνωστό, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν σχετικές έγγραφες αποδείξεις


ΕΦΗΜΕΡΙΟΙ ΠΕΡΚΟΥ
Ο Παπα-Ιωάννης Στάϊκος είναι ο ιερέας του Πέρκου που συνυπογράφει με το δημογέροντα του Πέρκου Γεώργιο Κ. Προυτζάλα τους εκλογικούς καταλόγους του Πέρκου που συντάχτηκαν για τις εκλογές της 19ης Μαϊου 1829. Ποιός τον διαδέχθηκε και πότε δεν υπάρχουν πληροφορίες.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Πέρκου υπηρέτησαν οι εξής εφημέριοι-ιερείς:
-Παπαγιάννης Παπαϊωάννου, από τον Πέρκο
-Παπαγιάννης Κωτσαρέλης, από τον Πέρκο
-Παπαχρήστος Παπαθανασίου, από τον  Πέρκο
-Παπανίκος Δημητρακόπουλος, από τον  Πλάτανο
-Παπαφώτης Νούλας, από τη Στράνωμα
-Παπα-Σαλαβράς για μικρο χρονικό διάστημα
 -Παπαπάνος Κυρίτσης, από Αφροξυλιά
-Παπαβασίλης Καραγκούνης απο Διπλάτανο ,ο οποίος υπηρετεί έως και σήμερα και εφημερεύει εκτός απο την Ενορία μας καιστην Ενορία Αγίου Αθανασίου Περίστας.    


Επιμέλεια: Γεώργιος Αθ.Κοτρώνης
Πηγές: Πληροφορίες από το Δημήτριο Γεωρ.Στράγγο

1 σχόλιο :

Unknown είπε...

Σας ευχαριστούμε πολύ όλους όσους συμβάλλετε στην διάδοση και διάσωση στοιχείων του χωριού μας !

Δημοσίευση σχολίου