Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

0 Ο πονηρός Κραβαρίτης

“Πονηρέ Κραβάριε…»


Ο Χρήστος Μπουρτσάλας (Μούστος), με το επιβλητικό του παράστημα και τη βροντερή φωνή του, ήταν χαρισματικός αφηγητής.

Να ένα περιστατικό, από τις περιοδείες ενός Περκιώτη μικροπωλητή.

Ήταν τα πρώτα χρόνια της 10ετίας του ΄50. Ο τόπος μόλις είχε βγεί από τις καταστροφές της Κατοχής και του Εμφυλίου. Οι οικονομικές δυνατότητες των ανθρώπων ήταν πολύ μικρές. Πολλοί Περκιώτες βρίσκονταν στη Βόρεια Ελλάδα ή την Πελοπόννησο, ως φωτογράφοι ή μικροπωλητές, κυρίως ρολογιών. Το εμπόρευμά τους το πωλούσαν με πίστωση και το αντίτιμο θα το εισέπρατταν στο τέλος του καλοκαιριού, μετά τη συγκομιδή των καλλιεργειών.

Ένας Περκιώτης για να μην επισκέπτεται τα σπίτια των πελατών του, που πολλές φορές δεν εξοφλούσαν την υποχρέωσή τους με την πρώτη επίσκεψη, κατέθεσε πολλές αγωγές στο Ειρηνοδικείο της περιοχής, με κατηγορούμενους τους πελάτες του. Σχεδόν όλο το πινάκιο της δικάσιμης ημέρας ήταν από κατηγορούμενους πελάτες του.

Άρχισε η συνεδρίαση.

Πρώτη, δεύτερη, τρίτη, τέταρτη, πέμπτη υπόθεση, πάντα ο ίδιος κατήγορος, με διαφορετικούς κατηγορουμένους, οπότε ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, διακόπτει τη συνεδρίαση και απευθύνεται στον κατήγορο και τον ερωτά, από πού κατάγεται.

Όταν ακούει ότι κατάγεται από χωριό της Ναυπακτίας, εγείρεται όρθιος και σε αυστηρό και έντονο ύφος λέγει:

«Πονηρέ Κραβάριε, μετέτρεψες την πατροπαράδοτον επαιτείαν σε δικαστικήν υπόθεσιν και αντί να περιέρχεσαι τας οικίας των πελατών σου, ανέθεσες εις το δικαστήριο να εισπράττει τας οφειλάς σου.

Αναβάλλεται η εκδίκαση των υπόλοιπων υποθέσεων και διακόπτεται η συνεδρίαση για σήμερα».

Aφηγητής


Χρήστος Μπουρτσάλας (Μούστος), από τον Πέρκο
Επιμέλεια κειμένου: Γ. Κοτρώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου