Σάββατο 8 Μαΐου 2021

0 Ο Ναυπάκτιος κλαρινίστας Πάνος Κοτρώτσος

Η περιοχή της Ναυπακτίας είχε την ευτυχία στο πέρασμα του χρόνου να εχει μεγάλους λαϊκούς οργανοπαίκτες στο κλαρίνο, όπως οι: Βασίλης Σκαλιώτης, Νίκος Καλτσάς, Νίκος  Σταυρόπουλος (Αράχωβας), Γιώργος Ζαχαρόπουλος , Χρηστος Παπακωνσταντινου (Καμαρας), Λεωνιδας Βασιλαρης (Μπεμπης) Νίκος Χατζής , Γιάννης Φλέγκας , Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος , ‘Αγγελος Σταθόπουλος, Νεκτάριος Κοκκώνης , Bασίλης Κοντογιάννης, Μάκης Καραγιάννης, Νίκος και Κώστας Μούχας ,Μάκης Σαλέας, Πάνος Κοτρώτσος (ζητάμε συγγνώμη αν ξεχάσαμε κάποιον Ναυπάκτιο)

Για τους παλιότερους κοντοπατριώτες μας κλαρινίστες δηλαδή τον Νίκο Καλτσά ,

τον Νίκο Σταυρόπουλο (Αράχωβα) και τον Δημήτρη (Μήτσο) Χαραλαμπόπουλο που επι χρόνια έδρασαν στο χωριό μας τον Πέρκο υπάρχει ξεχωριστό αφιέρωμα στον ιστότοπο http://perkosnafpaktias.blogspot.com/.../blog-post_30.html

Όμως στη σημερινή εποχή μας που ψάχνουμε για εκφραστές της δημοτικής μας παράδοσης ,υπάρχει ενας νέος σεμνός άνθρωπος και καλλιτέχνης, άξιος συνεχιστής των οργανοπαιχτών του κλαρίνου και δεν είναι άλλος από τον Παναγιώτη Κοτρώτσο.

Γεννήθηκε το 1975 και είναι κάτοικος Ναυπάκτου. Είναι παντρεμένος με την Ελενη Γεωργακοπουλου απο το 1999 και εχουν δυο παιδια, το Γιαννη 20 και τον Αγγελο 16 ετων. Ο Γιάννης απο το Σεπτέβριο του 19 φοιτά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννινων - Μουσικες Σπουδες - παραδοσιακό κλαρινο. Ο Πάνος ξεκινησε επαγγελματικά απο 17 ετών εχοντας συνεργαστεί με όλους τους τοπικους δημοτικους μουσικους της ευρυτερης περιοχής μας. Μετά το στρατιωτικο μπήκε πλέον ενεργά στο επάγγελμα έχοντας εμφανιστεί στις περισσότερες περιοχες της Ελλάδας Αιτ/νια, Φωκιδα,

Φθιωτιδα, Βοιωτία, Ευρυτανία, Αρτα, Τρικαλα, Καρδιτσα, Λάρισα, Μαγνησια, Κατερίνη, Πελλοπόνησο και Μακεδονία-Θράκη, Ροδο, Κω κ.α. καθώς και πάνω απο 25 φορες στο εξωτερικο στην ομογενεια ΗΠΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΚΑΝΑΔΑ. Συμμετείχε σε πολλες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπες και στη δισκογραφία! Συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα του δημοτικού τραγουδιού και έχει στο ρεπερτόριο του εκτός το δικο μας ιδιωμα της Ορεινής Ναυπακτίας, και Ρουμελιώτικα, Σαρακατσάνικα, Πελοπονησιακά και Θεσσαλικά τραγούδια

Συνάμα εχει ασχοληθει με τα κοινά ενεργά. Ειναι προεδρος του Σωματειου Επαγγελματιων Μουσικών Στερεας κ Δυτικης Ελλάδας (με.εδρα τη Ναυπακτο) "Ο Ορφεας" απο το 1998. Είναι πρόεδρος του Πολιτιστικου Συλλογου Αμπελακιωτισσιωτών "Παναγια η Αμπελ/σα" απο το 2015. Διατέλεσε μέλος του ΔΣ της Πανελληνιας Ενωσης Προασπιστών της Εθνικης μας Μουσικης (2005-2012) και μέλος διαφορων Δ.Σ. και επιτροπών σχετικών με την Τεχνη κ τον Πολιτισμό. Κατά καιρούς διδασκει κλαρίνο σε νέους (μικρούς και μεγάλους), και επίσης συμμετέχει σε προγράμματα εκμάθησης κλαρίνου σε νέους . Διατηρεί δικό του κανάλι στο YouTube το PGA STUDIO sound productions KOTROTSOS

Τους καλλιτέχνες τους κρίνουμε για τη μουσική τους παιδεία και για το χαρακτήρα τους .Κι αν δεν έχουμε τα απαραίτητα μουσικά εφόδια , έχουμε ωστόσο το αλάνθαστο αισθητήριο για να κρίνουμε έναν οργανοπαίχτη ως μουσικό και ως

άνθρωπο. Τολμώ να πώ πως ο Πάνος πληροί απαρέγκλιτα και τα δύο. Σαν μουσικός τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια τους κανόνες γιατί είναι καταρτισμένος μουσικός και με επίπεδο. Ο Πάνος δεν θα κοροϊδέψει το κοινό ποτέ, ειδικά όταν παίζει την παραγγελία σου , δεν είναι άνθρωπος της αρπαχτής γιατί θέλει να μας κοιτά στα μάτια ,δεν υποτιμά τη νοημοσύνη μας και σέβεται το ακροατήριο του. Υπερβολικά σεμνός στο πατάρι, κεφάτος όμως και φιλότιμος , από τα καλύτερα κλαρίνα με το παραδοσιακό «φύσημα» ,ενας σολίστας του είδους. Κυρίως γνήσιος εκφραστής του παλιού καλού δημοτικού τραγουδιού ,αλλά και με μοντέρνες ιδέες χωρίς όμως τα παιξίματα του να παραπέμπουν στα σημερινά γυφτοτράγουδα ,αλλά στη γνήσια δημοτική μουσική όπως την άκουσε και τη διδάχθηκε από τους παλιότερους. Αυτόν τον αέρα και τη φιλοσοφία του, έχει περάσει και στα αγόρια του, που φυσικά –όπως αναφέραμε- συνεχίζουν μαζί του ως οργανοπαίχτες.

Μεγαλωμένοι σε έναν τόπο με πονεμένους και βασανισμένους ανθρώπους τραγουδήσαμε και τραγουδάμε τη γέννηση , το θάνατο ,τον καημό, τη χαρά, τη λύπη, την ξενιτιά, τον πόνο, τους αρραβώνες, τους γάμους και τις γιορτές. τα ήθη και έθιμα, τα κατορθώματα και τους ηρωισμούς, τα βάσανα, τους καημούς και τις πίκρες. Τους σκοπούς της πλούσιας μουσικής μας παράδοσης, τους φυλάξανε οι λαϊκοί οργανοπαίκτες. Εκείνοι που με με το κλαρίνο, το βιολί, το σαντούρι, το νταούλι, το ζουρνά, το λαούτο, τη φλογέρα δεν άφησαν τη δημοτική μουσική να ξεχαστεί και να ξεφτίσει. Ενας από αυτούς είναι ο Πάνος Κοτρώτσος, ενας ακούραστος εργάτης για τη διάσωση της δημοτικής μας παράδοσης.

Θα μπορούσαν να γραφούν πολλά για τον Πάνο, έναν νέο και σύγχρονο άνθρωπο ,έναν καταρτισμένο μουσικό που έχει ακόμη να μας προσφέρει πάρα πολλά με κύριο μέλημα αυτό που κάνει με την πολυετή παρουσία του : Κρατά τη νεολαία κοντά στη σωστή και γνήσια δημοτική μουσική.

Αντί επιλόγου παραθέτω ένα απόσπασμα από συνέντευξη του το 2011 στο Trikorfonews με την ευχή να είναι γερός και να μας διασκεδάζει πάντα.

Ερώτηση: Τι είναι για εσάς το κλαρίνο και η παραδοσιακή μουσική;

Απάντηση: “Η δημοτική παραδοσιακή μουσική κυλάει μέσα στο αίμα μου, γιατί είμαι μεγαλωμένος με αυτή. Από μικρό παιδί τα ακούσματά μου ήταν τα δημοτικά τραγούδια, όλοι στην οικογένεια χόρευαν και τραγουδούσαν. Από 5-6 χρονών άκουγα συνεχώς δημοτικά σε γάμους και πολλά πανηγύρια που πηγαίναμε οικογενειακώς, αλλά και σε κασέτες, δίσκους κ.λ. και από εκείνη την ηλικία λάτρεψα το κλαρίνο! Η αγάπη μου για αυτό το όργανο ήταν τόσο μεγάλη που στα 14 μου, «ανάγκασα» τον πατέρα μου να μου αγοράσει το πρώτο μου κλαρίνο και δειλά – δειλά άρχισα να παίζω. Και όπως προείπα το μεράκι μου για αυτό το όργανο, με αξίωσε να γίνω επαγγελματίας κλαρινίστας εξασκώντας το ως μοναδικό επάγγελμα ζώντας την οικογένειά μου, με μια επιτυχημένη πορεία, να συνεργαστώ με όλους τους κορυφαίους του είδους, να ηχογραφήσω τραγούδια, να συμμετέχω σε πολλές εκπομπές στην τηλεόραση και ραδιόφωνο, να περιοδεύσω στο εξωτερικό κ.α. Θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που με στηρίζει!

Είναι χρέος εμάς των νέων δημοτικών μουσικών να διασώσουμε την παραδοσιακή μας μουσική, και να την συνεχίσουμε κρατώντας τη όσο μπορούμε αυθεντική, έτσι ώστε να τη βρουν αναλλοίωτη και οι επόμενες γενιές. Πρόκειται για την πολιτιστική κληρονομιά μας, την ταυτότητά μας ως λαός. Όπως άφησαν σε μας οι προγενέστεροι αυτή την παρακαταθήκη, έτσι κι εμείς πρέπει να αγωνιστούμε όσο μπορούμε και να φανούμε αντάξιοί τους! Είναι στο χέρι μας λοιπόν και με τη βοήθεια τη δική σας να μη χ άσουμε τις ρίζες μας και αλλοιωθούμε ως λαός!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου