Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

0 Το άθλιο οδικό δίκτυο απο Πέρκο προς Διασελάκι

Θα θέλαμε να σας ξεναγήσουμε στο δρόμο που έχει πρόσβαση προς το χωριό μας τον όμορφο Πέρκο. Για τους επισκέπτες του blog μας υπάρχει μια λογική δικαιολογία να μην ξέρουν ούτε το δρόμο, αλλά ούτε και τις δυσάρεστες εκπλήξεις που του κρύβει από ένα σημείο και μετά. Είμαστε όμως σίγουροι ότι οσοι ενδιαφερθούν να μας επισκεφθούν θα το αποτολμήσουν γιατί απλά αγαπάνε τη φύση και ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες που τα προβλήματα μετριάζονται κάπως. Οσοι αγαπάνε τα χωριά και τη φύση δεν λυπούνται μήπως σκονιστεί το αυτοκίνητο τους από το χωματόδρομο η μήπως κάποια πέτρα τους το ακουμπήσει. Το ίδιο πρόβλημα έχουμε και εμείς αλλα το αγνοούμε για τον απλό λόγο ότι εμείς δεν λυπούμαστε τα αυτοκίνητα μας , κι ας κοστίζουν τα ίδια η παραπάνω χρήματα με κάποιων άλλων και σας βεβαιώνουμε ότι τα συντηρούμε μια χαρά
Το αντίθετο συμβαίνει με τους πολιτικούς και πολιτικάντηδες, τοπικούς και εθνικούς που σπάνια μας κάνουν την τιμή να μας επισκεφθούν- και καλύτερα από ένα σημείο και πέρα να μην τους εχουμε και υποχρέωση- αν και οι περισσότεροι αγνοούν προς τα που πέφτει ο Πέρκος. Κι αν ακόμη έγινε οσοι ήρθαν φρόντισαν να φύγουν μέσω της ασφάλτου η να μας κάνουν υποδείξεις να αλλάξουμε διαδρομή.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή θέλοντας να σας ξεναγήσουμε στο χάρτη που παραθέτουμε
Η κλασσική διαδρομή των Περκιωτών και Περιστιάνων ως προς τον κόμβο εξυπηρέτησης ηταν πάντοτε προς την κωμόπολη του Θέρμου και συνεχίζοντας προς το Αγρίνιο. Στο Θέρμο κατεβαίνουμε για να ψωνίσουμε για όλες τις δουλειές μας, εκεί υπάρχουν τα μαγαζιά, οι Δημ. Υπηρεσίες , Τράπεζες κ.ο.κ.. Κάποτε όλα αυτά γίνονταν με τη συγκοινωνία, οι μεν της Περίστας μέσω Πέρκου-Διασελακίου, οι δε του Πλατάνου μέσω Αχλαδόκαστρου. Κοινή αφετηρία όλων το Θέρμο και η επάνοδος αντίστροφα.
Οι εποχές άλλαξαν οι κοινωνίες εξελίχθηκαν και μαζί με αυτές στη θέση των χωματόδρομων απλώθηκε η άσφαλτος, οι συγκοινωνίες συρρικνώθηκαν ελλείψει επιβατών στο ΚΤΕΛ και αφου έγινε η ασφαλτος ο καθένας επιλέγει τη διαδρομή που θα ακολουθήσει για να πάει στο χωριό του.
Ετσι οι μέν του Διασελακίου αφού η άσφαλτος έφθασε μέχρι το χωριό τους δεν έχουν κανένα πρόβλημα οι δε της Περίστας ενώ πρώτα λόγω χιλιομέτρων ακολουθούσαν τη διαδρομή Θέρμο-Κ. Χρυσοβίτσα –Διασελάκι-Πέρκος –Περίστα, τώρα ακολουθούν τη διαδρομή μέσω Πλατάνου. Όπως θα δέιτε και στο χάρτη το μοναδικό χωριό που δεν έχει άσφαλτο από Διασελάκι προς Πέρκο για πρόσβαση στη μητρόπολη του Θέρμου και σε μήκος 10 χιλιομέτρων είναι ο Πέρκος.
Για να καταλάβει κάποιος την οικτρή εικόνα του δρόμου που επιεικώς θυμίζει Αλβανία επι Εμβέρ Χότζα σας παραθέτουμε στο βαθμό που μπορέσαμε κάποιες εικόνες του.
(Μπορείτε να τις μεγενθύνετε με κλίκ)
                               


Οπως βλέπουμε σε πολλά σημεία του ο δρόμος οταν δημιουργήθηκε υποστηρίχθηκε απο μάντρες οι οποίες σήμερα είναι ετοιμόρροπες. Σε μεγάλο τμήμα αυτού του κομματιού λόγω του απόκρυμνου εδάφους δημιουργούνται κατολισθήσεις βράχων

Στις παραπάνω φωτογραφίες βλέπουμε το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις. Οπως και εδώ βλέπουμε την αθλια εικόνα του δρόμου


Απο αυτό τον κατσικόδρομο αγαπητοί φίλοι εμείς οι περκιώτες πηγαίνουμε στο χωριό μας. Εκεί οπου είναι οι γονείς μας, τα σπίτια τους , τα σπίτια μας  θέλοντας εστω και για μισή μέρα να δώσουμε ζωή στο χωριό και χαρά στους συντοπίτες μας.

Τα κυριότερα λοιπόν προβλήματα του χωματόδρομου Πέρκου –Διασελακίου είναι τα εξής
1/Οι συχνές κατολισθήσεις βράχων και μεγάλων πετρωμάτων
2/Η συχνή αλλοίωση του οδοστρώματος από τα όμβρια ύδατα λόγω των βροχοπτώσεων
3/Η στενότητα του δρόμου σε πολλά σημεία του
4/Η φθορά και υποχώρηση σε πολλά βραχώδη μέρη των χτισμένων με το χέρι από το 1953 τοίχων αντιστήριξης, οι οποίοι αν πέσουν θεωρείται μαθηματικά βέβαιο –και είναι θέμα χρόνου- ότι ο δρόμος θα αποκοπεί εντελώς
Εχουν γίνει κατά καιρούς μελέτες από τη Νομαρχία για την ασφαλτόστρωση των χωμάτινων δρόμων της ορεινής Ναυπακτίας. Εχουν επίσης γίνει παραστάσεις στη Νομαρχία , χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Από την Περίστα προς Πέρκο έχει ασφαλτοστρωθεί ένα μικρό κομμάτι και υπολείπεται ένα ακόμη 3,5 περίπου χιλιομέτρων για να συνδεθεί η Περίστα με τον Πέρκο. Για το κομμάτι Πέρκου Διασελακίου δεν υπαρχει καμμία απολύτως μεριμνα.
Μπροστά σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που επι σειρά ετών ταλανίζει τους κατοίκους του χωριού μας με αποτέλεσμα να μη θέλουν η να φοβούνται να επισκεφθούν το χωριό τους εξ αιτίας του απαρχαιωμένου οδικού δικτύου, στην άθλια εικόνα που εμφανίζει ο δρόμος, στα υπαρκτά και άλυτα προβλήματα του αμαξητού δρόμου, στις απατηλές υποσχέσεις της πολιτείας και στην οικονομική κρίση που διέρχεται σήμερα και την οποία προβάλει ως δικαιολογία
Εμείς οι κάτοικοι του Πέρκου εκφράζοντας τη δικαιη οργή και αγανάκτηση μας
Ζητάμε από την πολιτεία να τηρήσει το λόγο της, να εκπονήσει άμεσα σχέδιο ασφαλτόστρωσης του δρόμου προς Διασελάκι και σε πρώτη φάση και άμεσα να δημιουργήσει έργα , οπως διανοίξεις και τοίχους στήριξης του δρόμου, τα οποία θα συντείνουν στην ύπαρξη αυτού του κομματιού άλλως στον επόμενο βαρύ χειμώνα ο δρόμος θα κοπεί τελείως.

Σήμερα τον Οκτώβριο του 2014 στο κομμάτι απο Διασελάκι πρός Πέρκο και σε απόσταση τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων ο δρόμος είναι απαράδεκτος

Εφημερίδα «Γεγονός»
Η Εβδομαδιαία Εφημερίδα «Γεγονός» Αιτωλίας και Ακαρνανίας, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014, στο φύλλο Νο 555, σελίδα  26,
έγραψε για το δρόμο του Πέρκου:
Ζητούν ασφαλτόστρωση του δρόμου
Διασελάκι-Πέρκος
Μιλούν για κατάφορη αδικία οι κάτοικοι, αφού είναι το μοναδικό χωριό της περιοχής που δεν διαθέτει σύνδεση με άσφαλτο
                                                       
«O Πέρκος – Τοπική Κοινότητα Πέρκου του Ορεινού Δήμου Θέρμου- με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ αποκόπηκε από τη φυσική του θέση, τη Ναυπακτία, και με το γειτονικό χωριό Διασελάκι, υπήχθη στο Δήμου Θέρμου, λόγω καλύτερης επικοινωνίας με το Θέρμο, μέσω της Επαρχιακής οδού Θέρμο-Διασελάκι-Πέρκος.
Το τμήμα του Επαρχιακού Δρόμου Διασελάκι-Πέρκος, 10 περίπου χιλιομέτρων είναι χωματόδρομος σε πολλή άσχημη κατάσταση (ανώμαλος, πολλές πέτρες, λακκούβες κλπ.) και η μετάβαση στο χωριό με τα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας είναι δύσκολη και επικίνδυνη.

Σημειώνουμε ότι ο Δρόμος Βαλτσόρεμα-Διασελάκι-Πέρκος-Περίστα, μήκους 25 περίπου χιλιομέτρων, σε δύσβατο μέρος, διανοίχτηκε πριν από 58 χρόνια, σε μια εποχή που λίγα ορεινά χωριά είχαν αυτοκινητόδρομο. Διανοίχτηκε, με την πρωτοβουλία και τις εισφορές των κατοίκων Πέρκου και Περίστας, των ντόπιων και των ευρισκομένων στην Αμερική.
ΕΤΣΙ H ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΞΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΜΕ ΔΩΡΕΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΪΣΧΥΣΗ.
Τα εγκαίνια του δρόμου Πέρκου-Περίστας έγιναν τον Αύγουστο του 1956.

Δυστυχώς στο πρόγραμμα αξιοποίησης των Παρευήνιων Χωριών που εφαρμόστηκε προ ετών στη Ναυπακτία, με αποτέλεσμα να διαπλατυνθεί ο δρόμος Θέρμο-Αχλαδόκαστρο-Πλάτανος-Περίστα-Καστανιά-Άγιος Δημήτριος-Περδικόβρυση-Κλεπά-Αράχωβα-Νεοχώρι, να γίνουν τεχνικά έργα, να ασφαλτοστρωθεί, να γίνει σήμανση κλπ, δεν συμπεριελήφθησαν τα χωριά Διασελάκι και Πέρκος.
Όμως, ήδη το Διασελάκι με τη φροντίδα του Δήμου Θέρμου, συνδέεται με ασφαλτόδρομο.

Σήμερα μένει χωρίς σύνδεση με άσφαλτο, απ΄ όλα τα Παρευήνια χωριά, μόνο το χωριό Πέρκος. Αυτό είναι μια κατάφορη αδικία. Είναι καιρός να αποκατασταθεί.

Το λόγο έχουν τώρα ο Ορεινός Δήμος Θέρμου, η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και οι διαχειριστές του Προγράμματος «ΠΙΝΔΟΣ».

Διαβάστε και το υπόμνημα που κατέθεσαν στην Περιφέρεια ΟΛΟΙ οι Σύλλογοι των ορεινών Κοινοτήτων (μαζί τους και ο δικός μας Σύλλογος)
http://syllogosperkioton.blogspot.gr/2014/10/blog-post_14.html

Για ενημέρωση παραθέτουμε το ιστορικό της διάνοιξης του δρόμου Πέρκου-Περίστας.
σε αυτή εδω τη δημοσίευση μας


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου