Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

0 Η ονοματοδοσία της πλατείας μας και του κεντρικού μας δρόμου

Με μια συγκινητική τελετή έγινε στις 14/8/2022 στο χωριό μας η ονοματοδοσία της κεντρικής Πλατείας του χωριού προς τιμήν του στρατηγού Αθανασίου Δημητρίου Στράγγου και της κεντρικής οδού της κοινότητας προς τιμήν του αξιωματικού Δημητρίου Γεωργίου Μπουρτσάλα (ανηψιού του πρώτου ) που έπεσε στην μάχη της Γκραμπάλας το 1940 .

Πραγματοποιήθηκε τρισάγιο από τον εφημέριο π. Βασίλειο Καραγκούνη , αποκαλυπτήρια πλακών ονοματοδοσίας , χαιρετισμός δημάρχου

Σπυρίδωνος Κωνσταντάρα , τιμητική ομιλία του προέδρου της τοπικής Κοινότητας βιογραφικά των τιμωμένων και στο τέλος έλαβαν χώρα ευχαριστήριες ομιλίες από τους συγγενείς κυρία Γεωργία Σακαρέλλου και Αθηνά Κομματά με αναφορές στον ηρωισμό και τα στοιχεία των προσωπικοτήτων των τιμωμένων.

Έγινε κατάθεση Στεφάνων από τους ανωτέρω και τον πρόεδρο του Συλλόγου Περκιωτών Χάρη Κυριακίδη , τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έκλεισε η τελετή με τον Εθνικό Ύμνο .

Η συμμετοχή των Περκιωτών στην εκδήλωση ήταν μεγάλη

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος του ΜΕΓΚΑ κυρία Ελευθερία Νταβατζή , ενώ παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι Αθανάσιος Παπαπάνος και Γεώργιος Μηζύθρας με την δημοτική υπάλληλο Αλεξάνδρα Μαραγιάννη που είχαν την επιμέλεια της οργάνωσης από πλευράς δήμου Θέρμου .

Τόσο για τον υποστράτηγο Αθανάσιο Στράγγο όσο και για τον ανθυπολοχαγό Δημήτριο Μπουρτσάλα, ΄έχει γίνει απο το 2010 εκτενής αναφορά και αφιέρωμα στα παρακάτω blogs που διαχειρίζομαι και μπορείτε να διαβάσετε

http://perkosnafpaktias.blogspot.com/2010/04/o_28.html

http://perkosnafpaktias.blogspot.com/2010/04/o_9163.html

Επιγραμματικά να αναφέρουμε για να μάθουν και οι φίλοι μας την ιστορία τους :

1/ Ο Αθανάσιος Δ. Στράγγος (1888-1979) υπήρξε άξιος στρατιωτικός με ευρεία ακαδημαική μόρφωση. Έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους, στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο και στη μάχη του Σαγγαρίου το 1921, τιμηθείς με πολλά βραβεία και αριστεία ανδρείας και εξαιρέτων πράξεων. Ανέπτυξε μεγάλο φιλανθρωπικό και κοινωφελές έργο προς την Κοινότητά μας με το Κοινοτικό Κατάστημα και τον Ξενώνα και στην ευρύτερη περιοχή Θέρμου και Ναυπακτίας ως δωρητής του Γηροκομείου Αγρινίου, του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών στην Αθήνα, του Δημοτικού Σχολείου και της Κοινοτικής Βιβλιοθήκης Θέρμου στην οποία άφησε και την ατομική του βιβλιοθήκη και στην Εκκλησία του χωριού μας που άφησε ακίνητο στο Αγρίνιο. Υπήρξε θερμός υποστηρικτής , ενσαρκωτής της ιδέας και πρωτεργάτης να συνδεθούν τα χωριά Διασελάκι- Πέρκος-Περίστα με αμαξητό δρόμο το 1953. Στην άκρη της πλατείας από το 1980 με απόφαση της τότε Κοινότητας υπάρχει η προτομή του. Ολοκληρώνοντας εκείνη την πρωτοβουλία της Κοινότητας δίνουμε σήμερα και το όνομά του στην πλατεία μας που επίσημα πλέον θα ονομάζεται στο εξής «ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Δ. ΣΤΡΑΓΓΟΥ».

2/ Ο Δημήτριος Γ. Μπουρτσάλας (1912-1940) ήταν δικηγόρος , υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως Αξιωματικός και με την επιστράτευση τον Οκτώβριο του 1940 παρουσιάζεται στο 2/39 Σύνταγμα των Ευζώνων, στο Μεσολόγγι και κατατάσσεται ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός στον 11ο Λόχο του ΙΙΙ Τάγματος. Έπεσε ηρωικώς μαχόμενος σε μάχη μέχρις εσχάτων και σε ηλικία μόλις 28 ετών στον Ελληνοιταλικό πόλεμο μαζί με άλλους 18 Αιτωλοακαρνάνες στη θρυλική μάχη της Γκραμπάλας (14-17/11/1940) στο Καλπάκι. Βρίσκεται ενταφιασμένος στον τόπο θυσίας στη Βίγλα Καλπακίου, όπου κάθε χρόνο ο Δήμος Θέρμου και η Κοινότητα καταθέτουν στέφανο στη μνήμη του. Ο κεντρικός δρόμος από την είσοδο του χωριού και σε απόσταση 500 περίπου μέτρων δηλ. μέχρι τη στροφή κι από εκεί προς Περίστα θα ονομάζεται στο εξής «ΟΔΟΣ ΕΦΕΔΡΟΥ ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Γ. ΜΠΟΥΡΤΣΑΛΑ».

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ !!!!!






















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου