Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

0 Οι καρνάβαλοι της ορεινής Ναυπακτίας και οι ήρωες οδηγοί τους




Οι ‘’καρνάβαλοι’’. Ποιος δεν έχει ταξιδεύσει ή ποιος δεν έχει ακούσει ιστορίες για αυτά τα παλαιάς τεχνολογίας λεωφορεία πού έκαναν την συγκοινωνία στα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας με χίλιες δυσκολίες και κίνδυνο της ζωής των οδηγών και των βοηθών τους για «να κρατήσουν ζωντανή την ‘’επαφή ‘’των ανθρώπων των χωριών μας με τον ’’έξω κόσμο’’ όπως έλεγαν τότε και δικαιολογημένα αφού τα ταξίδια διαρκούσαν ακόμη και οχτώ ώρες στα άκρα της Ορεινής Ναυπακτίας. Στα ηρωικά αυτά αυτοκίνητα και τους ανθρώπους τους πού έγραψαν ιστορία αφιερώνουμε το παρακάτω με την βοήθεια πολλών φίλων μας και τους ευχαριστούμε»
Απο πάνω φορτωμένα απο υλικά οικοδομών (άμμος, τσιμέντα, σίδερα), έπιπλα, ζωοτροφές κ.λ., πίσω ζώα στο ειδικό σιδερένιο κλουβί, μέσα τσάντες, βαλίτσες, σακούλες, μεχρι κότες… ειδικά τη Μεγάλη Εβδομάδα και το καλοκαίρι που γινόταν συνωστισμός…. και ο οδηγός καθημερινές παραγγελίες βελόνια, κλωστές, ψωμιά, φάρμακα, φαγητά, ψώνια διάφορα…. και χωματόδρομος ο περισσότερος 4-5 ώρες να φτάσει στο χωριό…. και η κόρνα όταν έφτανε στη ράχη… έρχετεεεεε το λεωφορείοοοοοοο…..
Πάνος Κοτρώτσος
Εεερχεται .....ο Τζίμης

Λέγαμε έρχεται ο Τζίμης, από ‘δω και πέρα θα λέμε έφυγε ο Τζίμης και, όπως συνήθιζε να λέει ο ίδιος, έφυγε
όρθιος έχοντας παλέψει σκληρά, όπως και οι περισσότεροι της γενιάς του, στις άγονες γραμμές της Ορεινής Ναυπακτίας. Ωστόσο, από τον αγώνα του αυτό άφησε πολλά για να τον θυμούνται και να τον τιμούν τα προσφιλή του πρόσωπα και οι φίλοι του. Πάντα έδινε το παρόν σε χαρούμενες και δυσάρεστες στιγμές των φίλων και συγχωριανών

Ο Σάκιας μας γιατί αργεί ;
 
 Τρεις φορές την εβδομάδα, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, τις ίδιες μέρες κάθε απόγευμα γύρο στις δυόμισι, εκτός τον χειμώνα που οι δυόμισι ήταν τέσσερις και βάλε, τα μάτια όλων των κατοίκων της Περίστας ήταν στραμμένα στην ράχη του Πέρκου, προπαντός όταν ο καιρός ήταν άσχημος και έριχνε χιόνι η αγωνία μεγάλωνε.Το αυτοκίνητο από το Θέρμο, ο Θανάσης Κουμπουτός, ο Σάκιας μας γιατί αργεί ; Μην του συνέβη τίποτα κακό; Βάλε το χέρι σου Αϊ-Θανάση νάνε καλά!

Ο Θανάσης γνώριζε την αγωνία των χωριανών και κορνάριζε πριν ακόμη αγναντέψει την Περίστα, η ότανέβγαινε στου «Ροντήρη» στον Αη Λια΄του Πέρκου συνέχιζε να κορνάρει ως που έβαζε το μικρό λεωφορείο μέσα στον Πέρκο σίγουρος πως όλοι τον άκουσαν. Τριανταδύο χιλιόμετρα απόσταση Θέρμο–Πέρκο-Περίστα, κατσικόδρομος πιο πολύς παρά για αυτοκίνητο, τους χειμωνιάτικους μήνες τον έκανε σε τέσσερις και πέντε ώρες, μόνον όταν το χιόνι ξεπερνούσε το ένα μέτρο ή όταν έπεφταν κατολισθήσεις δεν ερχόταν.

Μας αγάπησε και τον αγαπήσαμε έγινε δικός μας. Το φιλότιμό του, το χαμόγελό του και η καλή του καρδιά ήταν τα μόνα όπλα που ποτέ δεν τον προδώσανε. Άνθρωπος υπεύθυνος και με ευγενικά αισθήματα, με σπάνια προτερήματα, πάντα πρόσχαρος, ευγενής, θεληματάρης, κουβαλητής.

Σαν έφτανε το λεωφορείο στην πλατεία είχαμε πανηγύρι, σχεδόν όλο το χωριό γύρα του, όλοι κάτι είχανε να ωφεληθούν, να μάθουν ποίοι ήρθανε, τι νέα έφεραν, ακόμη και μια «γεύση» απ΄ τον έξω κόσμο κάτι ήταν.
Οι ταξιδιώτες πηγαίνανε στο καφενείο πρώτα για τα αλληλοκεράσματα, και τα παιδιά παμπόνειρα βρίσκανε την ευκαιρία να τρέξουν στα σπίτια αυτών για τα συχαρίκια. Στο καφενείο όλοι πρόσχαροι να κεράσουν τον Σάκια
Αυτός με λίγα λόγια είναι ο Κουμπουτός ο Σάκιας μας, το χαμογελαστό παιδί, 15 χρόνια δρομολόγιο, με τα αστεία του και την απέραντη σε αγάπη καρδιά του μας κατάκτησε τον κάναμε δικό μας.
Θανάση σ΄ ευχαριστούμε για όλα, είσαι ανεπανάληπτος και όπως απεδείχθη και αναντικατάστατος.

Θόδωρος Καλτσάς
Ενας Ψαράς στά .... βουνά
Γιώργος Ψαράς το άνομα του. Για τους νεώτερους δεν λέει τίποτε, για τους μεγαλύτερους λέει πολλά. Είναι ο ήρωας ιδιοκτήτης και οδηγός από το Θέρμο, πού έκανε για πολλά χρόνια το δρομολόγιο Θέρμο-Πλάτανος –Νεοχώρι με τον καρνάβαλο με την τετράγωνη μορφή. Οι δρόμοι σε και κακά χάλια άνθρωποι και μηχανήματα δοκιμάζονται στον υπέρτατο βαθμό και τις περισσότερες φορές τα καταφέρνουν .αφού είναι εξοπλισμένα με λογίς –λογίς εργαλεία κασμάδες ,φτυάρια ,λοστούς, τσάπες, κλαδευτήρες. Τά στοιχειά της φύσης δεν μπορούν να σταθούν εμπόδιο και να σταματήσουν τον μπάρμπα –Γιώργο να φέρει τους επιβάτες και την πραμάτεια στα χωριά. Η μεταφορά θα περιλαμβάνει εκτός από τους ανθρώπους, και τά απαραίτητα για τον εφοδιασμό των μαγαζιών και κότες, κατσίκες, αλλά και γουρούνια Το ξεκίνημα μεσημέρι από το Θέρμο σχεδόν σούρουπο φτάνει στο Νεχώρι ,για να φύγει πάλι στις 4.30 το ξημέρωμα για το ταξίδι της επιστροφής. Ο καλοκάγαθος ,γελαστός μπάρμπα-Γιώργος θα καταγραφεί και αυτός με χρυσά γράμματα στις μνήμες και στις αναφορές όλων για την μεγάλη προσφορά του στην επιβίωση των ανθρώπων των χωριών μας σε πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, κάτω από μεγάλες αντιξοότητες.
Σημασία δεν έχει πως θα πας. Φτάνει να πας.
Να πας. Πολλές οι ώρες. Μεγαλύτερη όμως η προσμονή.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:»ΝΕΧΩΡΙΤΗΣ»-ΝΙΚΟΣ ΛΙΑΖΗΣ

ΦΩΤΟ:ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠ

Τό πέρασμα στόν Εύηνο ποταμό
ΦΩΤΟ:ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


ΦΩΤΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΡΩΤΑΣ
ΦΩΤΟ:ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΡΟΥΜΠΗΣ
Τό ιστορικο 148

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου