Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

0 Ο Αγιος Νικόλαος στην Ορεινή Ναυπακτία

       Στίς 6 Δεκέμβρη γιορτάζει στο χωριό μας ο προστάτης μας ο Αγιος Νικόλαος


 Eιναι ο πολιούχος του χωριού μας χτισμένος στην άκρη της ευρύχωρης πλατείας μας , κτίσμα του  18ου αιώνα (γύρω στο 1770), κολλητά σε παλαιό κτίσμα του μοναστηριού του Αγίου Χαραλάμπους που υπήρχε στο χωριό. Η Τράπεζα του φέρει λείψανα του Αγίου Χαραλάμπους, Ο ναός προσκολλήθηκε κτιριακά σε προϋπάρχον υπόλειμμα παλιού μοναστηριού που τιμούσε τη μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους. Το υπόλειμμα αυτό σήμερα απαρτίζει ενα μικρών διαστάσεων κελί προσκολλημένο δίπλα στο ναό (εκεί που πάνω του φαίνεται το καμπαναριό)  και στο οποίο έχει μεταφερθεί και τοποθετηθεί μέρος του ξυλόγλυπτου τέμπλου του Αγ. Νικολάου το οποίο αντακαταστάθηκε απο κτιστό.Ο αγιος Νικόλαος παλιότερα είχε και σημαντική ακίνητη περιουσία  που προήρχετο απο δωρεές πιστών. Στο ναό ανήκε και ενας μύλος στη θέση "Καταμπέλια"     ο οποίος φυσικά σήμερα ειναι ερημωμένος. Στον ίδιο ανήκε και το μεγαλυτερο αλώνι του χωριού που ονομάζεται μέχρι σήμερα "του Αλή το αλώνι" ονομασία που μας παραπέμπει στα χρόνια στης Τουρκοκρατίας. Η Ενορία Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου
Πέρκου αρχικά υπαγόταν στη Μητρόπολη-Επισκοπή Ναυπακτίας και Ευρυτανίας και μετά τη διαίρεση και αποκοπή της Ευρυτανίας, υπάγεται στη Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου που έχει έδρα τη Ναύπακτο . Πότε αναγνωρίστηκε επίσημα η Ενορία του Αγίου Νικολάου Πέρκου δεν είναι γνωστό, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν σχετικές έγγραφες αποδείξεις.

Στην ιστοσελίδα του e-nafpaktia.gr διαβάζουμε τα εξής
      Ο Ενοριακός Ναός Αγίου Νικολάου Πέρκου  Έτος ανεγέρσεως 1770 
                                                                                  
<<Mπορεί ο Άγιος Νικόλαος να έχει συνδυαστεί με τη Θάλασσα, εντούτοις έχει την τιμητική του στα Χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας και στα πιο πολλά είναι πολιούχος. Παρά τις δύσκολες συνήθως καιρικές συνθήκες πολλοί συμπατριώτες πηγαίνουν από τις πόλεις στα χωριά για να προσκυνήσουν τη χάρη του. Κυρίως οι τοπικοί σύλλογοι προσφέρουν καφέ και γλυκά ή παλιότερα οργάνωναν και εκδρομές. Άγιο Νικόλαο γιορτάζουν η Κάτω Χρυσοβίτσα, ο Πλάτανος ,το Αχλαδόκαστρο, η Αράχωβα ,ο Πέρκος, η Ποκίστα, η Τερψιθέα,, , η Κυδωνιά ,o Aσπριάς, το Γρηγόρι καί η Στράνωμα και σίγουρα κάποια άλλα πού ίσως δεν γνωρίζουμε.>>

 ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Ο Άγιος Νικόλαος (270 μ.Χ.-343 μ.Χ.), Επίσκοπος Μύρων της Λυκίας, ο επιλεγόμενος «θαυματουργός» και «μυροβλύτης», είναι άγιος τόσο της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας, όσο και της Ρωμαιοκαθολικής και η μνήμη του εορτάζεται και από τις δύο Εκκλησίες στις 6 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο.
Tην ίδια ημερομηνία εορτάζει και ο Εφημεριακός Ναός του Αγίου Νικολάου της Τοπικής Κοινότητας Πέρκου του Δήμου Θέρμου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση  οι Πατέρες της Εκκλησίας τα πρώτα χρόνια της εμφάνισης του Χριστιανισμού, προσπάθησαν πολλές εορτές των ειδωλολατρών να τις συνδυάσουν και να τις εναρμονίσουν με τις εορτές της Χριστιανικής Θρησκείας ώστε φυσικά και αβίαστα να γίνει η μετάβαση του εορτασμού και των συνηθειών από την παλιά, την ειδωλολατρική θρησκεία στη νέα, τη χριστιανική. Βέβαια σε αυτή την προσπάθεια απαλείφθηκαν τα ειδωλολατρικά στοιχεία της παλιάς θρησκείας και προσαρμόστηκε στις εορτές η χριστιανική λατρεία.
Με τον τρόπο αυτό οι Πατέρες της Εκκλησίας στη θέση του θεού της θάλασσας των ειδωλολατρών, του Ποσειδώνα, έβαλαν τον άγιο Νικόλαο, των χριστιανών.
Και είναι αλήθεια ότι ο Άγιος Νικόλαος είναι ο Άγιος της Θάλασσας και θεωρείται ο κατ΄εξοχήν Προστάτης των Ναυτικών. Είναι επομένως εύλογο να τιμάται και να λατρεύεται ιδιαίτερα στα νησιά και στα παράλια της Πατρίδας μας, στο Εμπορικό και Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα.

Τιμάται όμως ο Άγιος Νικόλαος και σε πολλά ορεινά και πεδινά χωριά της Ρούμελης. Πολλά χωριά της ορεινής Ναυπακτίας, μεταξύ αυτών και ο ΠΕΡΚΟΣ, αλλά και χωριά στον κάμπο που βρίκονται μακριά από τη θάλασσα, έχουν τον Ενοριακό τους Ναό αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Νικολάου.

Αλήθεια τι συμβαίνει με τους ορεινούς Ναυπάκτιους και τους κατοίκους των άλλων ορεινών χωριών της Πατρίδας μας, αλλά και των χωριών που είναι στους κάμπους, και τιμούν ένα ναυτικό Άγιο, τον Άγιο Νικόλαο;
Μήπως από σεβασμό και εκτίμηση στον Άγιο Νικόλαο; Μήπως για να ανταγωνιστούν τους ναυτικούς και τους νησιώτες; Μήπως τυχαία; Μήπως……;
Οπως διαβάζουμε στο http://www.e-nafpaktia.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12851:2014-12-06-09-20-16&catid=1:latest-news&Itemid=50: 

Μια πιθανή εξήγηση για κάποια χωριά ίσως να ήταν τά δύσκολα πολυήμερα υπερατλαντικά ταξίδια τών μεταναστών μέ τά καράβια καί τά τάματα στόν Αγιο Νικόλαο από τόν προηγούμενο αιώνα. Εκείνη την εποχή εγκατέλειπαν τον τόπο τους αναζητώντας καινούργια τύχη στη ζωή τους σε άλλες ηπείρους και η μοναδική τους προσμονή κι ελπίδα ήταν να τους βοηθήσει κάποιος Αγιος να πάνε καλά αλλά και να γυρίσουν κάποτε πίσω στην πατρίδα τους. Μέσα στο πλοίο πάνω απο ένα μήνα ταξιδεύοντας προς  την ξενητειά (ορεσίβιοι  κι άμαθοι κιόλας απο θάλασσα και φουρτούνες) στον Αη Νικόλα προσεύχονταν και ζητούσαν να τους προστατεύσει.

Στο ερώτημα αυτό νομίζω ότι έδωσε μια διαφορετική απάντηση, πριν τρία χρόνια και ένα δημοσίευμα της ημερήσιας εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», που εκδίδεται στην Πάτρα.Γιατί υπάρχουν εκκλησίες του Αγίου Νικολάου ηλικίας δυόμιση αιώνων, δηλαδή πολύ  πρίν απο τη μεγάλη μετανάστευση
Συγκεκριμένα:
Την παραμονή του Αγίου Νικολάου, στις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας σε ένα μονόστηλο, θρησκευτικού περιεχομένου, με τίτλο «Βιβλιοδρόμιο» αν θυμάμαι καλά, η υπεύθυνη της στήλης, μεταξύ των άλλων έγραφε:

«Αύριο εορτάζει ο Άγιος Νικόλαος, ο Προστάτης των Ναυτικών, αλλά και των Εμπερίστατων Ανθρώπων. Στον Άγιο Νικόλαο των Συχαινών θα γίνει αρχιερατική θεία λειτουργία και θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος……»

Το δημοσίευμα αυτό λοιπόν μας πληροφορεί ότι ο Άγιος Νικόλαος δεν είναι μόνο Προστάτης των Ναυτικών, όπως πιστεύει ο πολύς κόσμος, αλλά είναι και Προστάτης των Εμπερίστατων Ανθρώπων.

Ποιοί είναι όμως οι Εμπερίστατοι Άνθρωποι;
O διακεκριμένος Καθηγητής Γλωσσολογίας, συμπατριώτης μας, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, στο επίτομο λεξικό του δίνει την εξής ερμηνεία:
Εμπερίστατος, η, ο (επίθετο, λέξη λογία) που σημαίνει αυτός πουείναι 
εξαιρετικά απασχολημένος, αυτός που έχει πολλές φροντίδες (o περίφροντις).

Και είναι αλήθεια ότι οι κάτοικοι της ελληνικής υπαίθρου είναι Εμπερίστατοι Άνθρωποι, δηλαδή εξαιρετικά απασχολημένοι και με πολλές φροντίδες.

Οι άνδρες των χωριών π.χ. είναι και γεωργοί και κτηνοτρόφοι και αγωγιάτες και κτίστες και σοφαντζήδες και ξυλοκόποι και ξυλουργοί και μελισσοκόμοι και αμπελουργοί και μικροπωλητές και γυρολόγoι και και και…, ξυπνάνε νωρίς το πρωί και κοιμούνται αργά το βράδυ.

Αλλά και γυναίκες των χωριών δεν είναι μόνo μανάδες, γιατί και μαγειρεύουν και ζυμώνουν και φουρνίζουν και καθαρίζουν και πλένουν και πλέκουν και ράβουν και σιδερώνουν και υφαίνουν και αρμέγουν τις «μαρτίνες» και πήζουν το γάλα και ταϊζουν τα οικόσιτα, και περιποιούνται τον κήπο και βοηθούν στο χωράφι και και και…..από τα βαθιά χαράματα ως τα μεσάνυχτα είναι στο πόδι.

Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι, οι πραγματικοί ήρωες της υπαίθρου, για να μπορούν να ανταποκρίνονται στις πολλές υποχρεώσεις τους και για να αντιμετωπίσουν τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που συναντούν καθημερινά στη ζωή τους, αναζητούν κάποια υπερφυσική, θεϊκή προστασία. Από τη φύση τους θρησκευόμενοι προσφεύγουν για βοήθεια σε κάποιο Άγιο.
Και αυτός δεν είναι άλλος, παρά ο Άγιος Νικόλαος που είναι και ο Προστάτης των πολυάσχολων και με πολλές φροντίδες Ανθρώπων, των Εμπερίστατων.
Να επομένως ο λόγος για τον οποίο τιμούν ιδιαίτερα τον Άγιο Νικόλαο τόσο στη νησιώτικη χώρα, όσο και σε πολλά ορεινά και πεδινά χωριά της Πατρίδας μας.

Νομίζω ότι και οι πολυάσχολοι (Εμπερίστατοι) Περκιώτες για να τιμήσουν και να λατρέψουν τον Αφέντη τους και τον Προστάτη τους και να έχουν τη βοήθειά Του και την προστασία Του, όπου η μοίρα τους έφερε και εγκαταστάθηκαν μόνιμα, αφιέρωσαν τον Ενοριακό τους Ναό στη μνήμη του Αγίου Νικολάου που εορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου.

Επιμέλεια Γεώργιος Αθαν.Κοτρώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου