Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

0 Ο Πέρκος πρίν απο 50 χρόνια



Ο φίλος και πατριώτης από την Περίστα ο Μήτσος Πελέκης βρήκε ένα παλιό φίλμ το εμφάνισε και μας έδωσε τις παρακάτω ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το χωριό μας.
Αν κρίνουμε από τα πετροσκεπασμένα σπίτια και τα καθαρά χωράφια οι φωτογραφίες πρέπει να τραβήχτηκαν εκεί γύρω στα 1960. Σ αυτό συνηγορεί και η αραιή βλάστηση των δένδρων ,η ύπαρξη καλλιεργήσιμων αγρών και καθαρών μονοπατιών, δείγμα ότι το χωριό εκείνο τον καιρό είχε αγροτικό και κτηνοτροφικό πληθυσμό (η απογραφή του 1951 μας δίνει 196 κατοίκους) που ασχολείτο με τις «ζαγάδες» (τα χωράφια) που υπήρχαν παντού, τα κοπάδια και τα σπίτια του.
Η ερήμωση με την πάροδο του χρόνου είχε σαν αποτέλεσμα την εγκατάλειψη πρώτα των αγρών και μετέπειτα πολλών σπιτιών. Εκτός λοιπόν από την φυσική ανάπτυξη των δένδρων και τη σημερινή πυκνή βλάστηση, πολλά σπίτια έχουν γκρεμισθεί και έχουν χωθεί (στην κυριολεξία έχουν εξαφανιστεί) μέσα σε θεόρατα δένδρα.  Οι αγροί εγκαταλείφθηκαν , χορτάριασαν και γέμισαν παντού με άγρια δένδρα, τα μονοπάτια αφού πιά δεν περπατιούνται έχουν φράξει από τα βάτα και τα πουρνάρια.
Ετσι ήταν κάποτε το χωριό μας και κάποιοι μεγαλύτεροι θα το θυμούνται με νοσταλγία.
Σήμερα χωμένο μέσα στο πράσινο  με τα κεραμοσκεπή σπίτια αναδίδει μια άλλη αισθητική και ομορφιά ομολογουμένως εντυπωσιακή.
Όμως αν κάποιος που γεννήθηκε εδώ και έχει οπτικές αναμνήσεις κάνει σήμερα μια περιήγηση    κατω από τα πυκνά φυλλώματα των δένδρων η στα κλειστά μονοπάτια και τις χορταριασμένες αυλές των παλιών γκρεμισμένων και εγκαταλειμμένων  σπιτιών θα γεμίσει από θλίψη.
Γιατί ο Πέρκος εκείνης της εποχής απέπνεε μια καθαρότητα που είχε να κάνει με τη ζωή που υπήρχε παντού από ακρη σε άκρη.
 Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα αυτών των φωτογραφιών.


Δείτε  όλες τις φωτογραφίες κάνοντας "κλίκ" στον παρακάτω σύνδεσμο

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου