Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010

0 Η παλιά γέφυρα στον ΕύηνοΠόσες και πόσες αναμνήσεις δεν μας συνδέουν με την παλιά γέφυρα στον Εύηνο. Με την χάραξη του οδικού δικτύου στα 1953 από το Θέρμο για Διασελάκι-Πέρκο –Περίστα ή Θέρμο –Αχλαδόκαστρο-
Το ξύλινο γεφύρι στο βαλτσόρεμα το 1949,
πρίν τοποθετηθεί η γέφυρα του Στρατού.Τα
δεσίματα αντιστήριξης που ενώνονται στην
κορυφή θυμίζουν τη γέφυρα Ρίου-
Αντιρρίου .
Πηγή το  Blog του:
 http://diaselakiotis.blogspot.gr/
Πλάτανο για να περνάνε τα οχήματα όλοι έπρεπε να διασχίσουμε το Βαλτσόρεμα. Μέχρι τότε η διαδρομη ποδαράτα από Πέρκο, Διασελάκι προς Θέρμο διαρκούσε περίπου 6 ώρες στο κατέβασμα, περνώντας με τα πόδια μέσα από το ποτάμι του Εύηνου και 8 ώρες απο Θέρμο στην επιστροφή για Πέρκο.

Με τη χάραξη του χωματόδρομου επιλέχθηκαν οι δυο κοντινότεροι βράχοι και μεταξύ τους στήθηκε μια παλιά στρατιωτική τύπου bailey γέφυρα που όπως λένε οι παλιοί τη φέραν από τη Λαμία με πρωτοβουλία του Περκιώτη στρατηγού  Θανασούλα Στράγγου εκμεταλλευόμενος τη γνωριμία του με το Θέρμιο Γιάννη Νικολίτσα, τέως Υπουργό.  Εκεί μένει ακίνητη ως τις μέρες μας, για να περνάει ο διαβάτης και να απολαμβάνει τη μαγεία και τη βουή του ποταμιού κοιτάζοντας το από το στρώμα της γέφυρας.

Τι να πρωτοθυμηθούμε από την κοντινή μας εποχή. Πόσους τόνους φορτίο άντεξε για 40 και παραπάνω χρόνια η πλάτη της πολύπαθης αυτής γέφυρας, πόσα αυτοκίνητα πέρασαν από πάνω της, πόσα φορτηγά, βαρέα οχήματα. Ψηλή και επιβλητική έμενε στη θέση της με το «παλάτζο της» και τα χοντρα ξύλα που ήταν το δάπεδο της να «τραγουδάνε» συγχρονισμένα και ξεκάρφωτα κάθε που τα πατούσε και πέρναγε κάποιο όχημα.

Πολλές φορές τα ξύλα φεύγανε τελείως από τη θέση τους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κάποια τεραστια «παράθυρα» για να βλέπουμε το ποτάμι από κάτω μας και να αισθανόμαστε περισσότερο δέος. Όταν αξιωθήκαμε να οδηγήσουμε την περνάγαμε γρήγορα από το φόβο μας, μη μας βρεί “κανένα κακό”.

Φωτογραφίες του 1933 αποκομμένες απο βίντεο της εποχής του Χρ.
Σακελλάρη απο την Πέρίστα
Όμως και οι γέφυρες έχουν ψυχή. Ηθελε τούτη η γέφυρα από μόνη της να αντέξει και άντεξε γιατι ήθελε να μας εξυπηρετεί.. Σαν παλιό καλό και γερό σκαρί, γιατί έγινε με κόπους και από χέρια που μάτωσαν για να τη δημιουργήσουν. Κι αυτά τα χέρια τα σεβάστηκε και μας εξυπηρέτησε όλους χωρίς ουσιώδεις βλάβες ολον αυτό τον καιρό..

Σήμερα στη θέση της παραδίπλα είναι η τσιμεντένια γέφυρα. Η παλιά στέκεται επιβλητικά στη θέση της και ξεκουράζεται απολαμβάνοντας ότι έχει προσφέρει στους διερχόμενους. Πολλά τράβηξε και υπέφερε η καμπούρα της τόσα χρόνια


Δείτε ένα σχετικό βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου