Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

0 O στρατηγός Θανασούλας Στράγγος


Ο αείμνηστος Στρατηγός Θανασούλας Στράγγος ήταν μια εξέχουσα προσωπικότητα της Ναυπακτίας με καταγωγή από το χωριό μας

Ήταν γιος του Δημητρίου και της Παρασκευής Στράγγου, το γένος Κωτσαρέλη

Μετά τις γυμναστικές του σπουδές στο Μεσολόγγι και το Αγρίνιο σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων, Δημόσιο Δίκαιο και στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, Πολιτικές και Οικονομικές Eπιστήμες, όπου αναγορεύτηκε και διδάκτωρ.

Επιστρέφει στην Ελλάδα, αλλά δεν προλαβαίνει να αρχίσει τη σταδιοδρομία του, γιατί επιστρατεύεται και ακολουθεί τη στρατιωτική καριέρα.
Λαβαίνει μέρος στους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913. Μάχεται με γενναιότητα και στη φονική μάχη του Κιλκίς το 1913 τραυματίζεται και προάγεται επ' ανδραγαθία. Κατά την διάρκεια του Α Παγκοσμίου πολέμου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων της Μακεδονίας και της Θράκης.
Το 1917 πρωτοστατεί στο Κίνημα της Θεσσαλονίκης κοντά στον εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο και ο Λόχος του παίζει αποφασιστικό ρόλο για την επιτυχία του Κινήματος.


Συμπλήρωσε τις στρατιωτικές του σπουδές στην Ανώτατη Πολεμική Σχολή της Γαλλίας. Στην Μικρά Ασία πολέμησε με πρωτοφανή ανδρεία κατά των Τούρκων. Στην πολύνεκρη μάχη του Σαγγαρίου το 1921 τραυματίζεται σοβαρά. Συνεπεία των τραυμάτων του τέθηκε σε Πολεμική διαθεσιμότητα και προάγεται στο βαθμό του Υποστράτηγου.


Για τα υπηρεσίες του προς την Πατρίδα τιμήθηκε με τον Πολεμικό Σταυρό, με το μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων, με το Αριστείο Ανδρείας, με τον Ταξιάρχη του Φοίνικος Γεωργίου Ά και με τον Πολεμικό σταυρό της Γαλλίας, Βελγίου και Σερβίας.

Έχαιρε απεριόριστης εκτιμήσεως από τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, καθώς και από τους πνευματικούς ανθρώπους του τόπου μας, Ήταν φύσει φιλελεύθερος, ακέραιος και αδέκαστος χαρακτήρας. Ήταν ο αγνός πατριώτης και ο δουλευτής της προόδου και των καλών έργων.

Στα κοινωφελή έργα έδινε πρώτος το παράδειγμα. Το Κοινοτικό Κατάστημα και ο Ξενώνας του χωριού του αναπαλαιώθηκαν με δική του πρωτοβουλία και με δική του υλική και ηθική υποστήριξη.. Υπήρξε δωρητής του Γηροκομείου Αγρινίου, του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών στην Αθήνα, του Δημοτικού Σχολείου και της Κοινοτικής Βιβλιοθήκης Θέρμου στην οποία άφησε και την ατομική του βιβλιοθήκη και στην Εκκλησία του χωριού του άφησε ακίνητο στο Αγρίνιο.
Υπήρξε θερμός υποστηρικτής της ιδέας να συνδεθούν τα χωριά Διασελάκι- Πέρκος - Περίστα με αμαξιτή οδό από το Θέρμο. Με το κύρος του και με την εντιμότητά του, ως πρόεδρος στην Ερανική Επιτροπή συντέλεσε στην αθρόα προσφορά χρημάτων από τους ντόπιους και από το δυναμικό Σύλλογο Περιστιάνων της Αμερικής. Έτσι ο δρόμος από το Βαλτσόρεμα ως την Περίστα, μήκους 25 περίπου χιλιομέτρων εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 1956, χωρίς καμία οικονομική ενίσχυση από το Κράτος.

Η Κοινότητα Πέρκου τον ανακήρυξε Μεγάλο Ευεργέτη  . Επίσης στην Πλατεία του χωριού έστησε την προτομή του που φιλοτέχνησε ο Γλύπτης Κλέαρχος Λουκόπουλος, γυιος του λαογράφου Δημητρίου Λουκόπουλου


Η τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Στρατηγού Στράγγου, έγιναν τον Αύγουστο του 1980 και ρεπορτάζ δημοσιεύτηκαν στον τοπικό τύπου και στο Περιοδικό «Στερεά Ελλάς», το οποίο, στο τεύχος του Οκτωβρίου 1980, δημοσίευσε τα ακόλουθα:


Στον Πέρκο Ναυπακτίας έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στρατηγού Αθανασίου Δ. Στράγγου (1888-1979), που ήταν μια σπάνια προσωπικότητα κι έτρεφε απεριόριστη αγάπη για τον συνάνθρωπο. Ήταν ο δουλευτής της προόδου και των καλών έργων.

Η Κοινότητα Πέρκου τίμησε το εκλεκτό τέκνο της για τις πολλαπλές υπηρεσίες στον κοινωνικό τομέα, αλλά κυρίως για τη μεγάλη προσωπική συμβολή του στη σύνδεση, με αμαξιτή οδό, των χωριών Διασελακίου-Πέρκου-Περίστας, μήκους 25 χιλιομέτρων, σε δύσβατο και απρόσιτο έδαφος και μάλιστα χωρίς κρατική ενίσχυση.

Η προτομή του έγινε με πρωτοβουλία του κ. Γ. Παπαηλία, στενού συνεργάτη του στην Ερανική Επιτροπή για τη διάνοιξη του δρόμου και τη φιλοτέχνησε ο γνωστός γλύπτης, από το Θέρμο Τριχωνίδας κ. Κλ. Λουκόπουλος.

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής παραβρέθηκαν όλοι οι κάτοικοι των χωριών Πέρκου και Περίστας και οι συγγενείς του τιμώμενου Στρατηγού.

Μίλησαν για τη ζωή και το έργο του ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Γ Τριαναφυλλάκης, ο παλιός του συμμαθητής κ Ν. Μπουρτσάλας και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Περκιωτών κ. Γ. Μπορονικόλας.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πέρκου Γ. Τριανταφυλλάκης, μεταξύ των άλλων είπε:

«Ιερό καθήκον μας συγκέντρωσε σήμερα στο χωριό αυτό για να τιμήσουμε ένα άξιο και τιμημένο τέκνο του χωριού μας και της Πατρίδας μας τον αείμνηστο Στρατηγό Αθανάσιο Στράγγο.


Ο αείμνηστος ήταν μια σπάνια προσωπικότητα με πολλά χαρίσματα. Μέσα του ακτινοβολούσαν η καλοσύνη, η δικαιοσύνη, η τιμιότητα, η αγάπη για τον συνάνθρωπο. Ήταν ο αγνός πατριώτης και δουλευτής της προόδου και των καλών έργων. Το όνομά του συνδέθηκε με κάθε καλό και ωφέλιμο έργο που έγινε στο χωριό μας και στη γύρω περιοχή μας. Ήταν ένας Μεγάλος Ευεργέτης.


Το Κοινοτικό Συμβούλιο της Κοινότητας Πέρκου τιμώντας τη μνήμη του Στρατηγού Αθαν. Στράγγου για τις πολλαπλές του υπηρεσίες στον κοινωνικό και εκπολιτιστικό τομέα, και για την πολύτιμη συμβολή του για την σύνδεση του χωριού μας με την αμαξωτή οδό, με απόφασή του που εγκρίθηκε από τον Νομάρχη Αιτωλ/νιας,  , παραχώρησε το χώρο αυτό της Πλατείας μας για να στηθεί η προτομή του, την οποία φιλοτέχνησε ο γλύπτης Κλέαρχος Λουκόπουλος….».

Ο κ. Νικόλαος Μπουρτσάλας σκιαγράφησε την προσωπικότητα του αείμνηστου στρατηγού και μεταξύ των άλλων είπε:

«Ο αείμνηστος Στρατηγός Θανασούλας Στράγγος ήταν μια σπάνια προσωπικόυητα με πολλά χαρίσματα. Έχαιρε απεριόριστης εκτιμήσεως από τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, καθώς και από τους πνευματικούς ανθρώπους του τόπου μας, Ήταν φύσει φιλελεύθερος, ακέραιος και αδέκαστος χαρακτήρας, πιστός.. Ήταν ο αγνός πατριώτης και δουλευτής της προόδου και των καλών έργων. Το όνομά του συνδέθηκε με κάθε καλό και ωφέλιμο έργο που έγινε στο χωριό….


Υπήρξε θερμός υποστηρικτής της ιδέας να συνδεθούν τα χωριά Διασελάκι- Πέρκος – Περίστα με αμαξιτή οδό από το Θέρμο. Με το κύρος του και με την εντιμότητά του, ως πρόεδρος στην ερανική Επιτροπή συντέλεσε στην αθρόα προσφορά χρημάτων από τους ντόπιους και από τους εγκατεστημένους στην Αμερική. Έτσι ο δρόμος από το Βαλτσόρεμα ως την Περίστα, μήκους 25 περίπου χιλιομέτρων εγκαινιάστηκε το τον Αύγουστο του 1953, χωρίς καμία οικονομική ενίσχυση από το Κράτος…..».

Τέλος ο κ. Γεώργιος Μπορονικόλας, Εκπρόσωπος του Συλλόγου Περκιωτών είπε:

«Είναι χρέος των νεωτέρων να τιμούν και να σέβονται τη μνήμη των μεγαλυτέρων και προ πάντων εκείνων που έδωσαν τον εαυτό τους για το καλό των άλλων. Σήμερα το χωριό μας, με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Στρατηγού Αθανασίου Στράγγου βγάζει μια υποχρέωση που είχε προς τον αείμνηστο για την μεγάλη του κοινωνική προσφορά στον τόπο μας και την περιοχή μας…».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου