Κυριακή, 5 Ιανουαρίου 2014

0 Σπυρίδων Ξένος-Αγειορίτης Μοναχός (1912(;)-1990) Κατά κόσμον Ηλίας Ξένος

Ο Ηλίας Ξένος, το δυναμικό και δραστήριο στέλεχος της Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου, ο
μετέπειτα σεβάσμιος αγειορίτης μοναχός Σπυρίδων, γεννήθηκε στον Πέρκο Ναυπακτίας, στη σημερινή Τοπική Κοινότητα Πέρκου του Δήμου Θέρμου, το έτος 1912(;). Γιός της πολύτεκνης οικογένειας του Δημητρίου Ξένου (Βίτσα) του Αθανασίου και της Βασιλικής θυγατέρας του Ιωάννη Μέγκλη.

Όταν μεγάλωσε εγκαταστάθηκε στο Αγρίνιο και έγινε υπάλληλος της ιδιωτικής Ηλεκτρικής Εταιρείας Αγρινίου, όπου διακρίθηκε για την εργατικότητά του και την ευσυνειδησία του.
Δεν δημιούργησε δική του οικογένεια, φρόντισε όμως να αποκαταστήσει τις αδελφές του.

Από νωρίς εντάχθηκε στους κόλπους της Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου. Τη δεκαετία του ’40, όταν ήλθε στο Αγρίνιο ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας ο δυναμικός Αρχιμανδρίτης Βενέδεικτος Πετράκης, έγινε το «δεξί του χέρι» και επέδειξε πρωτοφανή και ασυνήθιστη κοινωνική δραστηριότητα.
Το όνομα «Κυρ-Ηλίας» κυριαρχούσε στα μέλη της Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου για μια εικοσαετία (1940-1960).

Χαρισματικός, με οράματα και σχέδια, με πρωτοποριακά προ-γράμματα και δυναμικές λύσεις, με το «κραβαρίτικο» μυαλό του πάντα μπροστά, σε κοινωνική προσφορά και φιλανθρωπικά έργα. Πρωτοπόρος στα κοινωνικοθρησκευτικά γυρίσματα του Αγρινίου.
Γηροκομείο, Ορφανοτροφείο, Νοσοκομείο, Κατασκηνώσεις, Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων ήταν τα στέκια του. Το σπίτι του ανοιχτό για πολλούς άπορους γυμνασιόπαιδες, απομακρυσμένων χωριών.

Μετά το 1960, όταν επήλθε η διάσπαση της Χριστιανικής Αδελφότητας «ΖΩΗ», σε «ΣΩΤΗΡΑ»

και «ΖΩΗ», δεν   μπόρεσε να συμβιβαστεί με τη νέα κατάσταση.
Το 1966 εγκατέλειψε την κοσμική ζωή, ασπάστηκε τον μοναχικό βίο και κατέφυγε στο Άγιο Όρος όπου εγκαταστάθηκε, με τη συνοδεία τεσσάρων μοναχών, στην ησυχία της Νέας Σκήτης, ως μοναχός με το όνομα Σπυρίδων
Επίλεκτα μέλη της κοινωνίας του Αγρινίου επισκέφτηκαν
το γέροντα Σπυρίδωνα, στη Νέα Σκήτη. Διακρίνονται:
          Κώστας Παλιούρας, Δημήτρης Τζίμας, Λουκάς Τσούτος, Βασίλης
              Παλιούρας, Θανάσης Παλιούρας και Βαγγέλης Κρικοχωρίτης
Το ησυχαστήριό του ήταν πανδοχείο για τους φιλέρημους περαστικούς και κυρίως για τους καταγόμενους από την Αιτωλοακαρνανία.
Εκεί ως αρχιμανδρίτης Σπυρίδων και πνευματικός γέρων πέρασε τα 24 τελευταία χρόνια  της     ζωής του.

Εκοιμήθη, κατά την εκκλησιαστική ορολογία την 1η Ιουλίου 1990, ημέρα της γεννήσεώς του και ημέρα εορτής του ναϊδρίου των Αγίων Αναργύρων στο Αγρίνιο, που ήταν η μεγάλη του αδυναμία.

Ο μοναχός Σπυρίδων Ξένος, ο γνωστός στην κοινωνία του Αγρινίου με το κοσμικό του όνομα Ηλίας Ξένος, έζησε σε μια ταραγμένη εποχή και σφράγισε το πέρασμά του στην επίγεια ζωή ως δυναμικός κοινωνικός και πνευματικός εργάτης. 

                                                                 Επιμέλεια: Γεώργιος Αθ. Κοτρώνης

                                    ΠΗΓΗ: Για το μοναχό Σπυρίδωνα το περιοδικό ΡΙΖΑ Αγρινιωτών

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου